Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Organisatoren pluimveeshows houden hart vast

Ingediend door jinke op 25 oktober 2017 - 13:20

Nu Nederlandse pluimveehouders vrezen voor een uitbraak van vogelgriep en pleiten voor een ophokplicht, zien organisatoren van pluimveeshows de bui al weer hangen. Het zou zo maar kunnen dat er net als vorig jaar een tentoonstellingsverbod wordt ingesteld.

De organisatoren van de Oneto - begin december in de hangar van vliegveld Twenthe - houden hun hart vast. Gerrit Laarman laat in dagblad Tubantia weten er alles aan te doen om een nieuw debacle te voorkomen. Zo is er overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de mogelijkheid om alleen een ophokplicht en tentoonstellingsverbod in te stellen in gebieden rond besmettingshaarden.

''Dat gebeurt in Duitsland en andere landen ook", zegt Laarman in Tubantia. In  Duitsland worden cirkels van 3 of 10 kilometer rond een besmetting getrokken. Dat functioneert goed, aldus Laarman. Hij wijst er verder op dat de deelnemers aan de Oneto regelmatig bloedmonsters afnemen om aan te tonen dat hun dieren gezond zijn. De Oneto verwacht dit jaar ook deelnemers uit andere Europese landen voor de zogeheten Europashow. Of deze deelnemers met hun dieren het land in mogen is nog zeer de vraag.

In Tubantia laat Laarman zich ook uit over de mogelijkheid om de Oneto in het vervolg te vervroegen. Het tijdstip waarop de show nu wordt gehouden - middenin het vogelgriepseizoen - heeft alles te maken met de kippen die na de rui weer mooi in de veren zitten. De data kunnen niet zomaar worden verschoven. "We moeten dat dan wel in goed overleg met de aangesloten verenigingen en andere grote shows doen, zodat we niet te veel elkaars concurrenten worden."

Iets kopen bij bol.com? klik hier en steun Levende Have

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier