Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ophokplicht voor commercieel pluimvee

Ingediend door jinke op 11 februari 2020 - 19:17

Op aandringen van de pluimveesector heeft landbouwminister Carola Schouten voor de commerciële bedrijven een ophokplicht ingesteld. De ophokplicht geldt niet voor hobbypluimvee. Ook is er voor de hobbymatige houders geen afschermplicht.

De maatregel volgt op de vondst van het vogelgriepvirus H5N8 in Duitsland, op zo'n 400 km afstand van Maastricht. In Bretzfeld heeft het virus 44 dieren van een hobbypluimveehouder gedood. Dat heeft de internationale organisatie OIE bekend gemaakt. Het is tot dusver de enige melding van vogelgriep bij gehouden pluimvee in Duitsland.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De eerste uitbraak van het hoogpathogene H5N8 sinds lange tijd was op 31 december 2019 in Oost Polen. Inmiddels zijn uitbraken gemeld uit meerdere landen in midden en Oost Europa (Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Duitsland en Oekraïne). Ook zijn er eerder twee dode besmette wilde vogels gevonden, één in Polen en één in Duitsland vlakbij de Poolse grens.

Op 24 januari was er volgens Schouten nog geen reden om een ophokplicht in te stellen, ook al werd daar door de pluimveesector op aangedrongen. De deskundigengroep dierziekten vond toen een ophokplicht niet nodig. Er waren tot dan toe geen besmette vogels in Nederland aangetroffen. Nu laat ze weten: ''Omdat de recente besmetting in Duitsland westelijker is dan eerdere besmettingen, is er een kans dat ook in andere delen van West-Europa het virus in lokale wilde watervogelpopulaties aanwezig is. De kans op introductie van het virus vanuit besmette wilde vogels op een Nederlands pluimveebedrijf wordt daarom iets hoger ingeschat dan op 20 januari.'' Voor een toelichting, zie het verslag deskundigengroep dierziekten vogelgriep 20 februari 2020.

De vereniging SKBN adviseert de kinderboerderijen om contact met wilde watervogels te voorkomen. 

Redactie Levende Have

Eerder bericht: 

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier