Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ophokplicht commercieel pluimvee nog zeker een maand

Ingediend door jinke op 25 maart 2020 - 15:40

De ophokplicht voor commercieel pluimvee is nog zeker een maand van kracht. Dan beoordeelt minister Schouten de risico's op insleep van het vogelgriepvirus opnieuw.

Dat heeft ze in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Het advies van deskundigen wees aanvankelijk in een andere richting. Op 6 maart kwam de groep bijeen en stelde vast dat de risico's op insleep net zo laag waren als op 20 januari 2020. Destijds werd het niet nodig gevonden om een landelijke ophokplicht voor commercieel pluimvee in te stellen.

Het virus blijkt ook niet aanwezig in wilde vogels. Afgelopen maand zijn 1200 monsters van eenden onderzocht. Al deze monsters bevatten geen hoogpathogene vogeelgriepvirus. Ook zijn er 500 oudere monsters van ganzen en eenden onderzocht die in West Europa genomen zijn. Ook hier is geen hoogpathogeen vogelgriepvirus in gevonden.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

In haar brief aan de Tweede Kamer maakt Schouten melding van nieuwe besmettingen in Duitsland, waarvan de laatste van 21 maart dateert. Toen werd bekend dat een bedrijf met kalkoenen in het noorden van Duitsland dichtbij de grens met Groningen besmet was geraakt met het vogelgrieptype H5N8. Naar aanleiding daarvan heeft Schouten besloten de ophokplicht voor commercieel pluimvee voorlopig in stand te houden.

Redactie Levende Have

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier