Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Opheffen verbod op ''swill'' past bij duurzaamheid

Ingediend door jinke op 18 december 2015 - 13:29

Het verbod op het voeren van ''swill'' (voedselresten, keukenafval) is niet meer van deze tijd. Het voeren van ''swill'' is duurzaam. Als varkens mogen opeten wat mensen laten laten liggen, dan wordt niet alleen een deel van de voedselverspilling weggewerkt, maar kan ook 1.8 miljoen hectare aan landbouwgrond worden bespaard.

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge stellen dat er veel redenen zijn om het swill-verbod, dat dateert uit 2002, op te heffen. Het verbod is destijds ingesteld omdat varkens besmet kunnen raken met virussen die in voedsel voor menselijke consumptie zitten. Er zijn inmiddels voldoende technieken om voedselresten te verhitten, zodat deze veilig aan varkens kunnen worden gegeven. In Japan wordt 35% van de voedselresten uit de menselijke cosumptieketen als diervoer gerecycled. Varkens gevoerd met ''swill'' zijn daar zelfs een topmerk. 'Swillvoer'' kan de voerkosten met 50% terugdringen.  Varkens zijn omnivoren, stellen de onderzoekers. Ze eten al voedselresten vanaf het moment dat ze gedomesticeerd zijn, 10.000 jaar geleden.

Redactie Levende Have/Bron:Universiteit van Cambridge Erasmus K.H.J. zu Ermgassen, et al. "Reducing the land use of EU pork production: where there’s swill, there’s a way" 

"Save Kitchen Waste to Feed the Pigs!" poster from the Imperial War Museums © IWM (Art.IWM PST 14743).

Comments

Ingediend door vaneldijk op 18 december 2015 - 15:21

zielig volkje hier die regenten, die weten alles altijd beter, en achteraf blijkt wéer dat ze ongelijk hebben.Ze laten hun eigen broeders onderzoek doen, ipv te luisteren naar diegenen die de kennis al eeuwen in huis hebben vaak.
Hier is weer eens de spreuk schoenmaker blijf bij je leest van toepassing.
Er word meer kapot gemaakt dan menig geen lief heeft, van wat uitstekend deugde, en het herstel zal weer mondjesmaat terug komen, tot er weer een betweter opstaat!!

Ingediend door fien op 30 december 2015 - 11:11

IK voerde mijn varkens (2) etensresten die mijn buren in een kist bij mijn huis achterlieten. In een briefje dat ik eerst ronddeelde met daarin de vraag om etensresten had ik geschreven wat er wel en niet bij mocht. Varkens waren daar erg blij mee. Zoiets maar dan groter aangepakt lijkt me niet meer dan logisch; er wordt zoveel weggegooid

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier