Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Op zoek naar de feiten over effectiviteit wolfwerende rasters

Ingediend door jinke op 19 november 2022 - 09:45
Wolf pixnio

De discussie over de effectiviteit van wolfwerende afrasteringen en de aanwijzing van probleemwolven is gebaat bij feiten, vindt Gijsbert Six. Hij werkt aan een overzicht van gevallen waarin een wolf schade heeft aangericht ondanks de aanwezigheid van hekken, netten en stroomdraden. 

Six, zelf schapenhouder, is al geruime tijd pleitbezorger van beschermende maatregelen. Hij heeft geijverd voor financiële tegemoetkomingen van de overheid. Ook is hij betrokken bij de omslag van incidentenpolitiek naar een meer structurele benadering van de aanwezigheid van de wolf in ons landschap, waarbij de nadruk ligt op preventie van schade.

Van de 23 gevallen uit de periode 2020-2022 die hij onder de loep heeft genomen, heeft hij tot dusver in één geval kunnen vaststellen dat een wolf een goed geplaatst wolfwerend raster is gepasseerd. Bij vele gevallen zijn geen resultaten van nader onderzoek naar eventuele tekortkomingen bekend en kunnen er ook nog geen conclusies worden getrokken, aldus Six. ''De vraag om nadere invulling is uitgezet bij BIJ12 en de wolvencommissies in Noord-Brabant en Limburg. Als mensen nog meer gevallen kunnen aandragen of nadere gegevens kunnen aanleveren, graag! Als de provincie of BIJ12 een beter overzicht kunnen opleveren, dan is dat te prefereren. Ik zie dit als een overheidstaak. Tot die tijd moeten we het hiermee doen. In de komende tijd zal ik zolang het nodig is, met hulp van een ieder die bereid en in staat is om informatie te verstrekken, het overzicht up-to-date houden.''

Voor het voorlopige overzicht van ''opvallende gevallen van wolvenschade waarbij wolfwerende maatregelen waren getroffen'', zie bijlage.

Redactie Levende Have/Afbeelding pixnio

Eerder bericht:

Gerelateerde artikelen:

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier