Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ook schade vergoeden door wolven die op doortocht zijn

Ingediend door jinke op 04 augustus 2020 - 15:20
wolven

Glenn Lelieveld, wolvenexpert van de Zoogdiervereniging, vindt dat schapenhouders in gebieden waar wolven op doortocht zijn, ook subsidie moeten krijgen voor preventieve maatregelen.

Nu komen in Gelderland alleen schapenhouders in gebieden waar wolven zich hebben gevestigd (de Veluwe), in aanmerking voor subsidie. De provincie heeft daarvoor een half miljoen euro beschikbaar gesteld. Vrijwel alle schade komt echter van zwervende wolven, aldus Lelieveld. Deze wolven nemen op doortocht vaak dezelfde routes: via Drenthe, kop van Overijssel en de Betuwe.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Langs die vaste routes zouden schapenhouders preventieve maatregelen moeten nemen en daarbij financieel ondersteund moeten worden door de provincie, aldus de wolvenexpert. Het gaat hier volgens hem om ''voorzienbare schade'', waartegen schapenhouders zich met behulp van preventieve maatregelen kunnen beschermen. Voorzitter Pieter van Geel van de Gelderse wolvencommissie laat via Omroep Gelderland weten dat de wolvencorridors serieus onderzocht moet worden. Hij wil weten "of ze er zijn en wat de betekenis zou kunnen zijn voor subsidieverlening."

Redactie Levende Have/Foto: Pixabay

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier