Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ook hobbymatig houden van vee is bron van stikstof

Ingediend door jinke op 21 oktober 2019 - 17:08

Ook het hobbymatig houden van vee draagt bij aan de productie van stikstof in Nederland. In het rapport ''Inzichten stikstofdepositie op de natuur'' wordt deze bron op een hoop geveegd met begrazing en lichte bemesting van natuurgebieden. Beide bronnen zouden met elkaar voor 5% aan de totale ammoniakproductie bijdragen. Dat is meer dan de bouw (3%).

Het rapport is opgesteld door Wageningen Environmental Research (WEnR), in opdracht van het Wereld Natuur Fonds.De emissie van ammoniak vanuit hobbybedrijven en natuurterreinen wordt sinds 2015 meegeteld bij de totale stikstofbronnen. Het gaat om een zogeheten relatieve bijdrage van 5%. De cijfers zijn gebaseerd op de emissieregistratie van het CBS en bewerkt door WEnR.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Wat zijn hobbyboeren?
Het CBS voert in zijn statistieken hobbyboeren op en gaat daarbij uit van dierhouders die nog inkomsten krijgen uit hun bedrijf, maar die inkomsten zijn onvoldoende om van te bestaan. Dat aantal bedrijven is - als het om graasdieren gaat - de afgelopen jaren overigens sterk afgenomen: van 14.690 in 2000 naar 4815 in 2018. Hobbybedrijven en particulieren hoeven geen mestboekhouding bij te houden als ze niet meer dan 350 kg stikstof produceren of aanvoeren en ook niet over meer dan 3 ha landbouwgrond beschikken. Die 350 kg wordt pas gehaald als er bijvoorbeeld 35 schapen of vijf runderen worden gehouden.

De vraag is in hoeverre de hobbybedrijven zelf via de ammoniakemissie de stikstof produceren, of dat er op hun grond mest wordt uitgereden van commerciële bedrijven. In een CBS-overzicht van de mest die Nederlandse veehouderijen ''buiten de landbouw'' afzetten, komen we ook hobbybedrijven en particulieren tegen. Daar staat dat in 2017 maar liefst 9 miljoen kg stikstof van de commerciële veehouderij naar hobbybedrijven en particulieren is gegaan. Dat is meer dan tien procent van de totale mestafzet ''buiten de landbouw'', beter bekend als het mestoverschot (81,4 kg stikstof). Iets meer dan vier miljoen kg stikstof is afgezet op natuurterreinen.

Redactie Levende Have

Zie ook dierenwiki Meststoffenwet

Lees nieuw bericht: Ammoniakemissie hobbybedrijven en particulieren neemt iets af

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier