Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ook compensatie nodig voor kleinschalige schapenhouders in wolvenplan

Ingediend door jinke op 18 september 2018 - 16:17

Kleinschalige houders van schapen en geiten die preventieve maatregelen treffen, moeten blijvend een compensatie krijgen als hun dieren worden verwond of gedood door een wolf. Wordt hen in de toekomst een financiële tegemoetkoming onthouden, dan zet het Platform KSG geen handtekening onder het zogeheten wolvenplan 2.0.

Dit wolvenplan is op dit moment in de maak. Daarin komt ook te staan wie in aanmerking komt voor een vergoeding van preventieve maatregelen, zoals afrasteringen. Volgens Gijsbert Six, bestuurlid van het Platform KSG (Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders) dreigt er een onderscheid gemaakt te worden: wel een vergoeding voor professionele schapenhouders en niet voor kleinschalige en hobbymatige houders.

cadeautje kopen bij bol.com? klik hier en steun met je aankoop levende have

Op nieuweoogst.nl zegt hij: ''Kleinschalige schapenhouders leveren een maatschappelijke prestatie. Hun dieren onderhouden het landschap en houden genetisch erfgoed in stand. Zij halen geen of nauwelijks inkomsten uit hun dieren, maar moeten net zo goed flink investeren in preventieve maatregelen om de wolf buiten de deur te houden.''

Vergoeding preventieve maatregelen tegen wolven
Volgens Six is een eenmalige vergoeding van €160 per ooi gewenst als bijdrage in de kosten voor het treffen van preventieve maatregelen. Schadevergoedingen zouden dan alleen hoeven te worden uitgekeerd aan degenen die ondanks getroffen maatregelen toch te maken krijgen met gedode of verwonde dieren. Zelf heeft Six voor veertig Drentse heideschapen in een beperkt begrazingsgebied een raster laten plaatsen van €2600. Het raster is 500 meter lang, en telt zes stroomdraden met 7000 volt erop. Belangenorganisatie LTO laat via nieuweoogst.nl weten: ''Wij willen alle schade door de wolf vergoed zien en een bijdrage in de preventiekosten.''

Redactie Levende Have/foto: pixabay.com

Comments

Ingediend door Anoniem op 19 september 2018 - 09:29

0 Stand hanteren zou de ideale oplossing zijn ,waarom nu een kleine groep voorstanders van wolven in ons land zoveel belang heeft bij de terugkomst van de wolf is erg onduidelijk .Het compenseren van gedode of verwonde dieren daar zitten wij als kleinschalige dier houders echt niet op te wachten ,we zijn blij met onze dieren we willen het beste voor ze en niet dat een wolf of vos ze doodmaakt .Tevens valt het op dat de wolven die nu in ons land zijn een heel ander gedrag vertonen dan wat als omschreven staat in rapporten over wilde wolven ,deze wolven zijn niet bang en schuw eten graag gemakkelijke prooi als schaap ,het lijkt of deze wolven uitgezet zijn na in gevangenschap te zijn grootgebracht .  

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier