Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ontwormingsmiddelen slecht voor begrazingsgebieden

Ingediend door jinke op 30 maart 2019 - 10:50

De Stichting Ark vraagt aandacht voor het negatieve effect van ontwormingsmiddelen op begrazingsgebieden. Runderen, schapen en paarden die preventief worden ontwormd brengen schade toe aan de biodiversiteit.

In de ontlasting van ontwormde dieren zitten restanten van middelen tegen parasieten die het insectenleven bedreigen. Ark pleit voor het opbouwen van immuniteit tegen parasieten.  
''Als ze op jonge leeftijd worminfecties oplopen, bouwen ze daar weerstand voor op. Bovendien kunnen grazers bepaalde planten eten zoals boerenwormkruid en kraailook die wormverdrijvend werken. In veel natuurgebieden waar grazers het hele jaar door leven blijkt dat dit uitstekend werkt'', aldus Ark. Deze natuurontwikkelingsorganisatie, die zelf de nodige begrazingsprojecten uitvoert, is voorstander van het jaarrond begrazen. Dit houdt in dat het natuurdoel van de dieren voorop komt te staan en dat ze niet langer worden gezien als tijdelijke grasmaaimachines die uiteindelijk een agrarisch doel dienen.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het aantal soorten dat baat heeft bij mestflatsen en paardenvijgen is talrijk: veldmestkevers, hoornmestkevers, mestzwemtorren, vlinders, slakken, duizendpoten, pissebedden, mijten, springstaarten en wormen.
Op onderstaande video van Dwaalfilm.eu is goed te zien welke functie mest vervult voor insecten. Er is ook een leuke poster gemaakt van de sleutelrol van poep in de natuur.

Redactie Levende Have/Bron: Ark.eu

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier