Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoekers vinden oorzaak trillende biggen

Ingediend door jinke op 27 juli 2017 - 15:21

Onderzoekers hebben de oorzaak gevonden van trillende biggen, ook wel ''trilbiggen'' genoemd. Er is een atypisch pestvirus in het spel: het LINDA-virus, gerelateerd aan het virus dat klassieke varkenspest veroorzaakt.

Lange tijd is gedacht dat trilbiggen het gevolg zijn van een infectie met het varkenspestvirus. Nu is duidelijk dat het om een daaraan verwant virus gaat. LINDA staat voor lateral shaking inducing neuro degenerative agent. Een infectie met dit virus leidt tot hersenbeschadiging en beschadiging van het ruggenmerg. Het virus is ontdekt door wetenschappers van de Universiteit van Wenen. Ze troffen het virus aan op een varkensboerderij in Oostenrijk. Het is nog niet bekend hoe wijd verspreid dit virus is in de varkenshouderij. Zijn varkens eenmaal besmet, dan blijft het virus in hun lichaam en kunnen ze het doorgeven aan andere varkens.

Besmette biggen trillen alsof ze het heel erg koud hebben. De symptomen doen zich direct na de geboorte voor. Vaak zijn meerdere biggen tegelijk besmet. Alleen als ze slapen, trillen ze niet.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat bij zuivere landrassen een erfelijke afwijking bestaat waarbij een enkele mannelijke big wordt geboren als trilbig. Bij zuivere Saddlebackvarkens kan door een erfelijke afwijking tot 25% van de biggen als trilbig geboren worden. Het Campussyndroom (CPS), waarbij de biggen in hoge frequentie trillen, wordt gevonden bij nakomelingen van een Duitse Pietrain beer, genaamd Campus. Bij gebrek aan vitamine E bij de zeug kunnen biggen met hersenverschijnselen zoals coördinatieproblemen geboren worden. Biggen met een zuurstoftekort tijdens de geboorte of biggen met een te laag bloedsuikergehalte door uitputting en afkoeling, kunnen eveneens schudden en stuiptrekkingen of krampen krijgen, maar ze vertonen niet het typische trillen direct na de geboorte zoals hierboven is beschreven.

Redactie Levende Have/Bron: Science Daily/ edepot.wur.nl/155303

Comments

Ingediend door Anoniem op 06 augustus 2017 - 18:03

En nu?  Moeten die biggen dan geruimd worden?

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier