Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoekers ontdekken zeer waardevolle en gevarieerde veestapel

Ingediend door jinke op 10 juli 2019 - 14:57
De witrikken van Twijzelerheide

Het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) heeft een uniek genetisch ''portret'' gemaakt van de veertig koeien van de familie van der Veen uit het Friese Twijzelerheide. De veestapel is opgebouwd met Friese roodbonte en zwartbonte runderen, waarin bewust de erfelijke factoren voor witrik, vaal en blauw zijn ingebracht.

Het genetisch onderzoek is gedaan op verzoek van de Stichting Roodbont Fries Vee. Van de meeste koeien ontbreken stamboekgegevens. Uit het genetisch onderzoek blijkt dat er sprake is van een unieke, zeer waardevolle en gevarieerde veestapel. Het is van belang dat de genetische diversiteit behouden blijft, stellen de onderzoekers, en dat van de stieren sperma wordt afgenomen om op te slaan in de genenbank. ''Ondersteuning vanuit Stichting “De Witrik”, de Vereniging voor de fokkerij van het Fries-Holands rundveeras en Stichting Roodbont FriesVee is gewenst om deze veestapel in stand te houden.''

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Unieke combinaties van zeldzame allelen
De zeldzame kleuren en aftekening zijn door jarenlange gerichte fokkerij bij elkaar zijn gebracht en bewaard gebleven. Er is sprake van unieke combinaties van zeldzame allelen en genotypes. ''Omdat er geen stamboekgegevens van de runderen zijn, is de genetische achtergrond van de runderen met behulp van DNA-onderzoek in kaart gebracht'', aldus de onderzoekers.

De veestapel van familie van der Veen is niet te herleiden tot een enkel oorspronkelijk Nederlands ras. Het DNA kwam, op één rund na, overeen met de geobserveerde kleur voor de basiskleur rood/zwart en de aan- of afwezigheid van de vaal kleur. Voor de aftekening witrik en de kleuren blauw en bont konden geen harde uitspraken gedaan worden omdat de daadwerkelijke mutatie niet gegenotypeerd was. Op basis van DNA zijn alle bekende moeder-nakomeling relaties geverifieerd en relaties op basis van DNA inzichtelijk gemaakt.

Redactie Levende Have/Bron: CGN/ Foto: Pytsje van der Veen

Dossier

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier