Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoek naar samenhang uitloop kippen en vogelgriep

Ingediend door jinke op 14 mei 2011 - 09:19

Het ministerie van EL&I gaat onderzoek in gang zetten naar de aard van het verband tussen vrije uitloop van kippen en het risico op AI-besmetting. Dit volgt op een uitbraak in Kootwijkerbroek, waar een pluimveedrijf met uitloop is getroffen door een - laag pathogene - variant van vogelgriep.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Bleker dat de laatste besmettingen zijn aangetroffen op bedrijven met vrije uitloop. De vorige besmetting deed zich voor in Schore, Zuid Beveland. ''Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek zal ik met de sector bespreken hoe we de kans op AI-infecties kunnen verminderen'', aldus Bleker.

Gisteren is vastgesteld dat het in Kootwijkerbroek om een laag pathogene (weinig ziekmakende) H7-variant gaat. Conform de Europese regels zijn alle 8800 dieren op het biologische pluimveebedrijf geruimd. Officieel is een beperkingsgebied van 1 kilometer voorgeschreven, maar het ministerie heeft vanwege de pluimveedichtheid besloten tot een zone van 3 km rond het besmette bedrijf waar allerlei beperkende maatregelen gelden. In die 3 km zitten 56 andere pluimveebedrijven. Alle bedrijven worden onderocht.

Vervoer van mest
In het 3km-gebied is aan- en afvoer en aanwenden van mest van alle diersoorten verboden. Dit is alleen het geval als de mest afkomstig is van een bedrijf waar gevogelte, met uitzondering van hobbypluimvee of duiven, worden gehouden.

Vervoer van dieren
Alle vervoer, ook verplaatsing over de openbare weg zonder vervoermiddel, van de overige diersoorten (alle zoogdieren) van of naar een bedrijf waar gevogelte, met uitzondering van hobbypluimvee of duiven, worden gehouden is ook verboden.

De besmetting in Kootwijkerbroek kwam aan het licht doordat het pluimvee op het bedrijf in Kootwijkerbroek een licht verhoogde uitval vertoonde en de veehouder daarom enkele dieren voor nader onderzoek naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft gezonden. 

Redactie Levende Have/Bron ministerie van EL&I

Comments

Ingediend door Anoniem op 14 mei 2011 - 15:04

Daar gaan we weer. AI-besmettingen komen dus uit de lucht vallen en niet door de intershipmentbewegingen tussen de bedrijven. Zo ruim je dus de lastige concurrenten van biologische bedrijven en bedrijven met vrije uitloop op. Wie zou dit onderzoek zo snel hebben kunnen doordrukken? Het zullen toch niet de gesloten bedrijven zijn waar de dieren in kleine kooien opgesloten zitten of toch? Kennelijk laat men ook de relatie van besmetting en het houden van varkens door het betreffende bedijf achterwege. Varkens moeten in staat geacht worden omdat zij naast het vogelgriepvirus ook besmet kunnen worden door het mensengriepvirus om daarmee een voor mensen dodelijk nieuw griepvirus te kunnen maken

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier