Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoek naar hulp- en trainingsmiddelen voor paarden in drafsport

Ingediend door jinke op 23 november 2022 - 11:53

Minister Piet Adema heeft een onderzoek ingesteld naar het gebruik van trainings- en hulpmiddelen die mogelijk het welzijn van paarden aantasten. Dit laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer. PVV-parlementariër Dion Graus had hierover in 2020 een motie ingediend.

De motie riep op om dieronvriendelijke hulp- en trainingsmiddelen ''uit te faseren'' (op termijn te verbieden). In 2021 heeft Graus opnieuw een motie ingediend, met het verzoek per direct een verbod in te stellen.

Het lectoraat human-animal interactions van de Aeres Hogeschool in Dronten gaat het onderzoek uitvoeren. Het onderzoek zal onder meer zijn gericht op het gebruik van bitten. ''Bitten waarvan is aangetoond dat deze een verhoogd risico geven op verwondingen in de mond, zouden niet in de harnachementgids opgenomen moeten worden'', aldus Adema.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have 

De minister gaat ervan uit dat de drafsport zonder aantasting van welzijn mogelijk is. Uit de reactie op de motie valt af te leiden dat de bewindsman niet uit is op nadere regelgeving, maar wel op mogelijk meer zelfregulering door aanpassing van de harnachementgids. Dit is een instrument van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (zie bijlage).

De Stichting Dier&Recht is in september met een petitie gestart, ''Drafsport? Onsportief''. ''Het paard krijgt meerdere bitten in de mond. Aan het ene zitten de teugels die de pikeur in handen heeft. Aan het andere een opzetteugel die het paard dwingt zijn hoofd rechtop te houden. De bitten trekken aan de mondhoeken. Ze beschadigen het gehemelte en het tandvlees. Om te voorkomen dat het paard zijn tong gebruikt om de druk van het bit te verminderen, wordt de tong aan de onderkaak vastgebonden'', aldus Dier&Recht.

Redactie Levende Have/ Foto Wikimedia Commons Alexander

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier