Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoek naar Covid-19 bij konijnen

Ingediend door jinke op 18 juni 2020 - 17:25

Nadat gebleken is dat nertsen gevoelig zijn voor het het nieuwe coronavirus SARS-Cov19, het virus aan elkaar kunnen overdragen en zelfs mensen kunnen besmetten, wordt nu onderzocht of dat ook bij konijnen het geval is.

Varkens, kippen en eenden blijken niet vatbaar zijn voor het nieuwe coronavirus. Andere dieren zoals koeien, schapen, geiten, paarden en ratten zijn dat, voor zover nu bekend, waarschijnlijk ook niet, aldus het RIVM

Katten kunnen wel ziek worden van het nieuwe coronavirus. Vooral jonge katten blijken na besmetting ziek te worden. Ze krijgen luchtwegklachten, maag- en darmproblemen. Als katten ziek zijn, kunnen ze het virus uitscheiden via de keel/bek en via de ontlasting. Er is nog geen duidelijk bewijs dat katten elkaar kunnen besmetten. Hiervoor is meer onderzoek nodig. Het risico van kat-op-kat-besmetting wordt op dit moment als klein ingeschat, meldt het RIVM.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Ook honden kunnen besmet raken met het nieuwe coronavirus. Een hond kan waarschijnlijk het virus niet overbrengen naar een andere hond. Er zijn geen aanwijzingen dat een hond die besmet is met het nieuwe coronavirus het aan een mens kan overdragen. Bij één hond in Nederland zijn antistoffen tegen het nieuwe coronavirus aangetroffen. Dit betekent dat de hond besmet is geweest met het virus.

Van hamsters en fretten is bekend dat zij besmet kunnen raken en ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus. Er wordt onderzocht of dat ook voor konijnen geldt.

Redactie Levende Have/Bron: RIVM

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier