Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

NVWA: verwijder plastic van voerbalen

Ingediend door jinke op 16 december 2018 - 10:33

De NVWA wijst dierhouders erop dat het aanbieden van ruwvoer in plastic verpakking niet is toegestaan. Plastic is een schadelijk materiaal. Voorkomen moet worden dat dieren dit binnenkrijgen.

Inspecteurs van de NVWA komen steeds vaker voerbalen in plastic tegen. Het ruwvoer wordt in de verpakking aan dieren aangeboden. Het plastic beschermt het ruwvoer enerzijds tegen schadelijke invloeden, maar vormt tevens een risico voor de volksgezondheid, aldus de NVWA. Plastic kan bijvoorbeeld dioxines, PCB's (polychloorbifenyl) en PAKs (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) bevatten; dat hoopt zich na opname in het vet van een dier op. Zo kan dit tot een onveilige situatie voor mensen leiden, schrijft de NVWA  in een zogeheten vakbericht.

Cadeautje kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Ook de dieren zelf kunnen er negatieve gevolgen van ondervinden. Het aanbieden van ruwvoer in plastic is volgens de NVWA in strijd met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren. Wanneer een NVWA inspecteur plastic om voerbalen aantreft, zal deze handhavend optreden.

Redactie Levende Have/Foto: Pixabay

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier