Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

NVWA tast nog in het duister over Q-koorts besmetting

Ingediend door jinke op 22 november 2017 - 09:48

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) tast nog in het duister over de oorzaak van de Q-koortsbesmetting bij een gezin uit Nieuwerbrug. Bij vleesschapen in de buurt is de Q-koortsbacterie aangetroffen, maar of deze dieren de bron zijn, valt niet met zekerheid te zeggen.

Woordvoerder Paula de Jonge van de NVWA laat desgevraagd weten: ''Het onderzoek naar de bron loopt op dit moment nog. Hierbij worden eerst de meest voor de hand liggende mogelijkheden afgelopen.''

De Jonge wijst erop dat vleesschapen zelden de oorzaak zijn van Q-koorts besmettingen bij mensen. ''Het is al jaren bekend dat bij vleesschapen de Q-koorts bacterie kan voorkomen. Maar er zijn nauwelijks patiënten bekend die hier ziek van worden. Daarom wordt verder onderzoek gedaan om te kijken of dit werkelijk de bron is, of dat er mogelijk een andere bron is. Het is belangrijk om de juiste bron op te sporen, zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden.''

cadeautjes kopen bij bol.com? klik hier en steun levende have

Vaccinatie
De schapen op bedrijven waar Q-koorts is gevonden, worden gevaccineerd. Ook de schapen op een bedrijf dat sinds kort een publieksfunctie heeft en in de buurt ligt van het getroffen gezin, zijn inmiddels gevaccineerd. Voor bedrijven met meer dan 50 melkgeiten of melkschapen en voor bedrijven met een publieksfunctie geldt een vaccinatieplicht. Er geldt geen vaccinatieplicht voor vleesschapen. Bij tot nu toe bekende uitbraken in Nederland hebben met name melkgeiten en melkschapen de ziekte overgebracht. Het risico op verspreiding van Q-koorts is bij vleesschapen klein, aldus De Jonge. Daarbij speelt een rol dat vleesschapen op een andere manier gehouden worden dan melkschapen en melkgeiten: ze lopen doorgaans in de wei en staan niet dicht op elkaar in een stal en er is sprake van kleinere groepen drachtige dieren.

Aantal meldingen
Het aantal meldingen van Q-koorts bij mensen wordt bijgehouden door het RIVM. Het waren er dit jaar tot dusver twee keer zoveel als in 2016: 24 tegenover 12. Sinds de Q-koorts epidemie in 2007-2009, toen er nog ruim 2300 meldingen waren, is het aantal sterk gedaald. De bacterie Coxiella burnetii komt nog altijd algemeen voor en is wijdverspreid in de omgeving. Sinds 2010 wordt er gevaccineerd om de ziekte bij dieren beheersbaar te maken. Sinds 2016 zijn de melkschapen en melkgeiten officieel vrij van Q-koorts.

Update 6 december 2017
In een brief aan de Tweede Kamer over de Q-koortsbesmetting meldt minister Schouten dat in de buurt van het getroffen gezin schapen worden gehouden op een bedrijf met een publieksfunctie. Deze schapen waren niet gevaccineerd, terwijl dat wel moet. De schapen zijn alsnog ingeent. Bij de schapen is onderzoek gedaan en daaruit is niet naar voren gekomen dat deze dieren de bron van de besmetting zouden kunnen zijn.

Redactie Levende Have 

Eerder bericht:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier