Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

NSFO werkt met fokwaarde voor wormresistentie

Ingediend door jinke op 28 april 2021 - 19:44

De NSFO (Nederlandse Organisatie van Schapen- en Geitenfokkers) werkt aan een fokwaarde voor wormresistentie. De bij deze organisatie aangesloten fokkers selecteren dieren op basis van uitscheiding van wormeitjes.

Ook uit het speeksel is op te maken hoeveel antistoffen, oftewel immunoglobulinen (IgA), een schaap tegen wormen heeft. Een dier met een hoge IgA is beter bestand tegen wormen.

Meer dan een derde van de dekrammen die in 2020 zijn ingezet voor stamboekregistratie, is geboren uit een moeder met een fokwaarde voor wormresistentie. Inmiddels hebben meer dan 20.000 schapen een fokwaarde voor wormresistentie.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Deze aanpak is vooral interessant voor houders van grote aantallen schapen, die geen gebruik kunnen maken van het zogeheten evasief beweiden. Volgens Harm Ploeger, parasitoloog aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, is het evasief beweiden, waarbij schapen niet lopen in besmette percelen, waar wormeieren zich hebben ontwikkeld tot larven, nog altijd de meest effectieve methode om de wormen zonder of met zo min mogelijk ontwormingsmiddelen de baas te blijven. Op die manier kan een verlaging van het aantal ontwormingen met 80% worden bereikt. ''Met louter fokken op resistentie bereik je zo'n extreme verlaging niet'', aldus Ploeger, ''want op de meeste bedrijven is de veebezetting te hoog. Een beter weidemanagement, waar mogelijk, is op korte termijn effectiever.''

Redactie Levende Have/ Bron: Nieuwe Oogst, 28 april 2021

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier