Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

'Niks mis met drie eitjes per week'

Ingediend door jinke op 01 april 2008 - 14:15

Eens in de zoveel tijd waarschuwen wetenschappers voor de consumptie van eieren van loslopende kippen. Ze zouden een te hoge concentratie dioxine bevatten. Deze keer zijn het Belgische onderzoekers die volgens het ANP concluderen dat scharreleieren drie tot vijf keer meer dioxine bevatten dan wettelijk is toegestaan.

De onderzoekers analyseerden vorig jaar meer dan honderd particuliere kippenhouders. Het eten van scharreleieren brengt een groter risico op gezondheidsklachten met zich mee, aldus het onderzoek. Een hoge concentratie dioxine kan kanker, maag-, lever, en darmproblemen veroorzaken.Het magazine Levende Have besteedde al eens aandacht aan deze kwestie. ''Niks mis met drie eitjes per week'', liet prof. dr. Aize Kijlstra van Wageningen UR weten. De Europese normen waaraan de dioxinegehalten zijn afgemeten, zijn volgens hem aan de strenge kant. ''Daar komt nog eens bij dat de dioxinebelasting mettertijd zal afnemen. Allerlei bronnen uit het verleden (vuilverbranding, kunststofverwerkende industrie, stookplaatsen) zijn aan dusdanige wetten en regels gebonden, dat er steeds minder gif vrij komt. Moet je nu, vooral in de biologische pluimveehouderij, allerlei vergaande maatregelen treffen om de dioxine in de eieren verder terug te brengen, terwijl het probleem zich te zijner tijd vanzelf oplost?'' Hobbypluimveehouders hoeven geen al te drastische maatregelen te nemen om de dioxine in de eitjes tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Enkele eenvoudige adviezen:

  • Voer de kippen binnen en geef daar ook water.

  • Vismeel of visolie in het kippenvoer kan leiden tot een verhoging van het dioxinegehalte. Biologisch voer is in elk geval vrij van vismeel.

  • Spit de grond in de uitloop niet om. Betegel het eerste stuk van de uitloop. Graaf de grond eventueel af en breng schone grond aan. Dat is vooral zinvol op erven waar zich in de uitloop vroeger stookplaatsen bevonden. Dioxine zakt namelijk na verloop van tijd niet weg in de grond. Het breekt alleen maar heel langzaam af.

  • Zorg ervoor dat de kippen goed aan de leg blijven. Kippen met een laag legpercentage, scheiden in een enkel ei meer dioxine uit dan de kippen die de dioxine spreiden over een grotere hoeveelheid eieren.

  • Heeft u een vuurtje gestookt, voorkom dan dat de kippen in de asresten gaan baden. Strooi geen asresten uit de haard op plekken waar kippen rondscharrelen. Dek de as af om verwaaien te voorkomen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier