Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nieuwe wiki over wol

Ingediend door jinke op 06 december 2017 - 16:24
wol

Steeds meer schapen en alpaca's worden gehouden voor de wol. Daarom is er een wiki over wol toegevoegd aan de website van Levende Have. De wiki bevat en overzicht van schapenrassen die geschikt zijn voor het spinnen en vilten van wol. Ook wordt het verschil uitgelegd tussen de wol van jonge en oudere alpaca's. Er is bovendien informatie te vinden over wet- en regelgeving.

De wol van alpaca's is zeer geliefd, omdat deze lekker zacht aanvoelt, mooi glanst en niet krimpt na het wassen. Deze wol is bovendien in 22 verschillende natuurlijke kleuren verkrijgbaar. De wollen vacht van de schapenrassen Merino en Gotland is eveneens zeer gewild bij vilters.

Het verwerken van wol is vooral nog een particuliere aangelegenheid. Het bedrijf Wolstorm met een spinnerij voor alpacawol is begin 2017 failliet verklaard. Wel is er de landelijke vereniging Wools.nu. Deze vereniging heeft als doel het promoten van wol en wolproducten in Nederland en Belgie. Bij deze vereniging hebben zich inmiddels 21 partners aangesloten. Zij verwerken en verkopen wol en geven workshops. In Almere is een wolunie actief. Deze vereniging verbindt iedereen die iets heeft met wol.

Klik hier voor de wiki Wol van schapen en alpaca's

Redactie Levende Have/Foto pixabay.com

Cadeautjes kopen bij bol.com? Klik hier en steun Levende Have

Eerdere berichten: