Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nieuw ontwormingsmiddel voor schapen op komst

Ingediend door jinke op 20 september 2010 - 15:55

Novartis komt volgend jaar in Nederland met een nieuw ontwormingsmiddel voor schapen. Het middel – Zolvix - zou voor 99% effectief zijn tegen worminfecties.

Ook wormen die resistent zijn tegen andere middelen, kunnen met Zolvix worden bestreden. Het middel heeft als actief bestanddeel monepantel. Daarmee onderscheidt het zich wezenlijk van bestaande middelen, de (pro)benzimidazolen, imidazothiazolen en avermectinen/milbemycinen.

Zolvix is al beschikbaar in Frankrijk, Engeland en Duitsland. Het is voor het eerst in 27 jaar dat er een heel nieuw ontwormingsmiddel op de markt komt, zegt Suzan Hendriksen van Novartis Animal Health. Ze noemt het middel hoopvol, in verband met de toenemende resistentie van wormen tegen bestaande middelen. Door het Zolvix een keer per jaar toe te dienen kan al een cyclus van resistentie worden doorbroken.

Zolvix zal uitsluitend verkrijgbaar zijn via de dierenarts. Novartis brengt in eerste instantie verpakkingen van 1 liter op de markt. Daarmee kunnen tweehonderd schapen van vijftig kilo worden ontwormd. Later komt er voor de kleinschalige houders een verpakking van een halve liter.

(Redactie Levende Have)

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier