Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nieuw middel tegen bloedluis mag zo niet heten van NVWA

Ingediend door jinke op 11 maart 2020 - 14:37

Agrifirm, leverancier van het natuurlijke anti-bloedluismiddel Micon, mag niet claimen dat het kan worden ingezet voor de bestrijding van deze parasiet. Het bedrijf verwerkt het middel in het voer voor pluimvee.

Het middel mag wel worden gebruikt, nadat de etikettering is aangepast. ''Op een diervoeder, diervoederadditief of in dit geval mineraalvoeder mag geen medische claim zitten”, licht NVWA-woorvoerder Lex Benden toe op pluimveeweb.nl. ''Door deze claim is het product een diergeneesmiddel en daar heeft Agrifirm geen registratie voor aangevraagd”, zegt hij. 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Het onderzoek van de NVWA naar etikettering en receptuur heeft uitgewezen dat Micon niet erkend is als anti-bloedluismiddel, maar wel valt onder de geldende wet- en regelgeving. Het hoeft dus niet uit de handel te worden gehaald en mag gewoon gebruikt worden, mits de omschrijving maar klopt. Op de website van Agrifirm staat nu dat het gaat om een ''aanvullend mineraalvoeder''.

Medio januari lanceerde Agrifirm een nieuwe aanpak voor bloedluis bij pluimvee. Het middel Micon bestaat onder meer uit citroengras en kruidnagel en zou 100% natuurlijk zijn. Na de fipronil-crisis kan elk nieuw middel dat pretendeert te werken tegen bloedluis, rekenen op bovengemiddelde belangstelling van kritische pluimveehouders en de NVWA. 

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier