Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nertsen kunnen ook elkaar besmetten met Covid-19

Ingediend door jinke op 09 mei 2020 - 10:04

Er zijn nog twee nertsenbedrijven besmet met het SARS-CoV-2 virus. In Deurne en in De Mortel (gemeente Gemert Bakel) zijn ook zieke dieren aangetroffen. Er gelden dezelfde maatregelen als bij eerder aangetroffen besmettingen in Milheeze en Beek en Donk.

Onderzoek naar de besmette nertsen in Milheeze en Been en Donk heeft uitgewezen dat het virus op de bedrijven al meerdere weken aanwezig is. Er heeft niet alleen besmetting van mens op dier plaatsgevonden. De nertsen hebben ook elkaar besmet. In het stof in de stal is eveneens virus aangetroffen. Dat betekent dat mensen die met de nertsen werken ook blootgesteld worden aan virus.

De onderzoeksgroep onder leiding van epidemioloog Arjan Stegeman formuleert het zo: ''Het lijkt onwaarschijnlijk dat alleen mens-op-nerts-transmissie heeft plaatsgevonden op de bedrijven. De variatie in het virus binnen de bedrijven wijst op transmissie tussen nertsen onderling.'' Er zijn geen aanwijzingen dat de bedrijven in Milheeze en Beek en Donk elkaar hebben besmet. De aangetroffen virussen zijn verschillend en komen uit verschillende besmettingsbronnen.

Het verontrustende is, aldus Stegeman op nieuweoogst.nl, dat nertsen het virus bij zich kunnen hebben zonder dat ze ziekteverschijnselen vertonen. ''Het virus kan zich verspreiden op een bedrijf zonder dat je het duidelijk ziet''. Hij pleit ervoor dat bij alle nertsenbedrijven in Brabant gekeken wordt of er virus aanwezig is bij de dieren.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

In de genetische samenstelling van het virus van Covid-19 patiënten in Nederland zijn ook geen sequenties aanwezig die ontstaan kunnen zijn uit de virussen die bij de nertsen op deze bedrijven zijn gevonden, aldus de onderzoekers. In de stallen is op stof virus aangetroffen, buiten de stal vooralsnog niet. Het onderzoek wordt voortgezet.

Ook konijnen gevoelig
Ook konijnen zijn gevoelig voor het SARS-CoV-2 virus. Dat heeft onderzoek van de Erasmus Universiteit uitgewezen. Nader onderzoek volgt. De screening van nertsenfokkerijen zal worden uitgebreid naar konijnenbedrijven, zo laat minister Schouten de Tweede Kamer in een brief weten

Redactie Levende Have/Foto; wikimedia

Eerdere berichten:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier