Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Mysterieuze ziekte bij heideschapen in Drenthe

Ingediend door jinke op 24 juni 2017 - 13:07

Bij diverse kuddes heideschapen in Drenthe komen de laatste jaren ernstige gezondheidsproblemen voor. Het is nog niet duidelijk om welke ziekte het gaat en wat de oorzaak is. De Universiteit van Utrecht, faculteit diergeneeskunde, doet onderzoek.

Gekeken wordt naar de relatie tussen de gezondheidsproblemen, de aanwezigheid van bepaalde bacteriële infecties en van teken. Om vergelijkingsmateriaal te hebben is er een enquete opgezet, die ook door schapenhouders elders in het land kan worden ingevuld. Iedere schapenhouder kan de vragen beantwoorden, ook al komen bij zijn of haar schapen geen ziektes voor. De vragen gaan over 2016 en betreffen het aantal schapen, rassen, vaccinatie, aflammeren, of ze in de buurt van een natuurgebied lopen,of er dieren dood zijn gegaan, de aanwezigheid van teken en, ziekteverschijnselen zoals kreupelheid, verlamming, vermagering, koorts, trillingen en afgestorven puntjes aan de oren.

Bij het onderzoek werkt de faculteit Diergeneeskunde samen met Diergeneeskundig Centrum Zuid-Oost Drenthe, het RIVM en Wageningen UR.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier