Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Mooie innovatie: hoefschoenen voor paarden uit 3D-printer

Ingediend door jinke op 06 januari 2020 - 10:00
Kunststof hoefschoenen uit de 3D printer

Mooie innovatie van de faculteit voor diergeneeskunde: met behulp van een 3D-printer zijn hoefschoenen van kunststof voor paarden gemaakt. De geprinte hoefschoen kan op den duur wel eens het einde betekenen van het ijzeren hoefbeslag.

Met meetinstumenten op het gebied van biomechanica en bewegingsanalyse zijn de benodigde eigenschappen van de hoefschoenen in kaart gebracht. “Op dit moment kun je in één dag vier nieuwe hoefschoenen maken, maar op termijn zou dat veel sneller kunnen”, zegt Joris van Tubergen op de website van Vetscience.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Hoefsmid Jan de Zwaan legt in onderstaande video uit wat de voordelen zijn van zo'n kunststof hoefschoen: ''Meer demping, meer ondersteuning en zo weinig mogelijk gewicht aan de benen.'' De Zwaan verwacht dat de geprinte hoefschoen in de toekomst een hele grote positieve invloed gaat hebben op het welzijn van het paard.

Het project is mede mogelijk gemaakt door Vrienden Diergeneeskunde en de bijdragen van individuele donateurs, de Stichting Dierenziekenhuis Maria Naundorf van Gorkum, de Stichting Animales en het Jubileumfonds.

Redactie Levende Have/Foto: Faculteit Diergeneeskunde Universiteit van Utrecht

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier