Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Misstanden bij afmesten geitenbokjes

Ingediend door jinke op 16 juni 2017 - 13:21
Bokje op weg naar de slacht

Nederland telt tien bedrijven waar geitenbokjes worden afgemest. Op de helft van deze bedrijven doen zich misstanden voor, aldus de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Tegen de bedrijven is proces verbaal opgemaakt of er is direct een boete opgelegd.

De meeste bokjes zijn afkomstig ven bedrijven met melkgeiten. Jaarlijks worden er van deze bedrijven 75.000 bokjes afgevoerd. Maar ook bokjes van hobbyhouders komen via de handel bij afmestbedrijven terecht. Circa 20% van de bokjes komt vroegtijdig aan zijn eind. Stress door transport, een hoge infectiedruk als gevolg van samenvoegen van jonge dieren van verschillende bedrijven en onvoldoende zorg voor de dieren, zijn de hoofdoorzaken. Ook signaleert de NVWA onvoldoende aandacht voor voeropname en soms werd de bokjes bewust een antibioticabehandeling onthouden omdat ze anders niet geslacht konden worden.

Achter dat gezellige geitenkaasje gaat dus een hoop dierenleed schuil. De geitenbokjes worden in vier tot vijf weken afgemest, het vlees gaat naar Zuid Europa. De NVWA wil met de bedrijven in overleg om het dierenwelzijn van de bokjes te verbeteren. De geitenmelksector heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. Ongeveer 90% van de melk wordt geexporteerd. De Rabobank - grote financier van de sector - waarschuwde in 2011 al voor imagoschade vanwege het bokjesprobleem.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier