Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Mensen maakten de geit

Ingediend door jinke op 06 juli 2018 - 11:20

Mensen hebben geiten in een periode van 10.000 jaar gemaakt tot wat ze nu zijn: een veelvormige en veelkleurige diersoort. Al lang geleden werd er geselecteerd op de kleur van de vacht en melkgift.

Dat blijkt uit een groot genetisch onderzoek van een internationaal team van wetenschappers. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in Science. Ze baseren zich op onderzoek van botten van 83 geiten, daterend uit de oude steentijd tot aan de Middeleeuwen, die zijn verzameld in het nabije Oosten. De domesticatie van de geit verliep niet in een rechte lijn. Het was een proces dat op verschillende plaatsen is ontstaan en waarbij allerlei lijnen door elkaar liepen. De onderzoekers spreken van een mozaiek. Dat maakte het extra moeilijk om het spoor terug te volgen.

Iets bestellen bij bol.com? klik hier en steun met je aankoop Levende Have

''Het dna van de prehistorische geiten verschilt zó sterk van elkaar, dat men in de prehistorie moet hebben geput uit zeker twee ‘reservoirs’ wilde geiten, een in het huidige West-Turkije, en een in Iran. Rond 5.000 voor Christus waren er zeker negen plekken waar men los van elkaar op het idee was gekomen om geiten te gaan houden, en waarschijnlijk veel meer: van de huidige Balkan tot in Israël, Armenië en Pakistan aan toe'', zegt onderzoeker Canan Çakirlar vandaag in de Volkskrant.

Er heeft al een vroege selectie plaatsgevonden op de kleur van de vacht - belangrijk om de dieren van elkaar te kunnen onderscheiden - de mate waarin de geiten melk gaven, vruchtbaarheid, lichaamsbouw, behoefte aan voedsel en weerstand tegen giftige planten.

Redactie Levende Have