Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Meeste bijenvolken zijn de winter goed doorgekomen

Ingediend door jinke op 29 april 2015 - 21:11
imker met bijenvolk
Nederlandse imkers hebben afgelopen winter weinig bijenvolken verloren, zo'n 10%. Het is de derde keer op rij dat een dergelijk positief resultaat te melden valt, nadat het eerder jarenlang kommer en kwel was in de bijenwereld. 
 
Een telefonische enquête onder 200 imkers, uitgevoerd door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) en [email protected] van WageningenUR, heeft uitgewezen dat de overgrote meerderheid van de bijenvolken goed de winter is doorgekomen. Bijna 60% gaf aan dat zij geen enkel volk hadden verloren. Een van de factoren die daaraan heeft bijgedragen is een nauwgezette bestrijding van de parasitaire varroamijt, volgens de NBV.
 
Overigens is het nog niet gezegd dat de nu overlevende bijenvolken zich ook goed zullen ontwikkelen, aldus de NBV. Volken kunnen pas als het voorjaar met hogere temperaturen goed op gang komt voldoende stuifmeel en nectar verzamelen om te groeien. Daarvoor is wel een bloemrijke omgeving nodig.
 
De enquête is gehouden onder leden van de NBV, met ruim 6000 leden de grootste bijenhouders-organisatie in Nederland. Behalve met de bijen gaat het ook goed met de imkerij. Het aantal imkers is de afgelopen jaren flink gestegen. Sinds 2012 melden zich jaarlijks achthonderd nieuwe leden aan bij de NBV. Deze vereniging heeft flink geïnvesteerd in de opleiding voor imker. Daar is de aanwas voor een deel aan te danken. Ook de belangstelling van de landelijke media voor bijen heeft z'n uitwerking niet gemist.
 
Redactie Levende Have/Bron: NBV
Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier