Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Meerderheid voor verbod op beperken natuurlijk gedrag

Ingediend door jinke op 02 december 2021 - 09:25

Twee derde van de Nederlanders vindt dat kippen moeten kunnen scharrelen in een uitloop en varkens moeten kunnen wroeten in stro of zand. Is dat niet mogelijk, dan moet er een verbod komen. Een meerderheid (58%) vindt ook dat het verboden moet worden om koeien te houden zonder dat zij voor hun eigen kalf mogen zorgen.

Dit blijkt uit het onderzoek dat door Motivaction is uitgevoerd in opdracht van de Dierenbescherming. Het gaat om een representatieve steekproef. Aanleiding vormt de wijziging van de Wet Dieren die in mei van dit jaar door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen. Deze wetswijziging beoogt huisvestingssystemen aan te passen aan de dieren, in plaats van andersom.
Opmerkelijk is dat hoe specifieker de vraag, hoe uitgesprokener het oordeel. In zijn algemeenheid geeft de helft aan dat beperking van natuurlijk gedrag problemen met zich mee brengt voor het welzijn van dieren. Op de vraag of er acceptabele redenen zijn om het gedrag te beperken, geeft 61% aan dat dit nooit het geval kan zijn. Zeven op de tien Nederlanders vindt dat het verboden moet worden om koeien te houden zonder dat ze in de wei kunnen grazen.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

''Voorstanders van een verbod geven in de open antwoorden aan dat zij vinden dat dieren recht hebben op een goed leven en dat het beperken van natuurlijk gedrag zorgt voor dierenleed. Tegenstanders noemen onder meer dat de voedselproductie voorop staat, dat de huidige situatie noodzakelijk is, maar ook dat de leefomstandigheden nog steeds acceptabel kunnen zijn'', aldus de samenstellers van het rapport ''Opinieonderzoek Wet Dieren''.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de politieke voorkeuren van de ondervraagden. Daaruit blijkt onder andere op het onderdeel natuurlijk gedrag dat een meerderheid van de ondervraagden met een CDA-voorkeur vindt dat het verboden moet worden om koeien te houden zonder dat zij in de wei kunnen grazen (70%), eenden zonder zwemwater (66%), kippen zonder scharreluitloop (65%) en vleeskippen te zwaar om te scharrelen (64%). Circa de helft vindt dat het verboden moet worden om varkens te houden zonder mogelijkheid om te wroeten (58%) en koeien die niet voor hun eigen kalf mogen zorgen (46%). Deze percentages wijken over het algemeen niet sterk af van het gemiddelde. GroenLinks-stemmers zijn vaker voor een verbod. VVD-stemmers zijn vaker tegen.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier