Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Meerderheid kamer voor transportverbod boven 30 graden

Ingediend door jinke op 13 juli 2021 - 11:54
vervoer geiten

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een transportverbod van dieren boven de 30 graden. Vorig jaar is de hittegrens vastgesteld op 35 graden. Demissionair landbouwminister Schouten heeft de motie ontraden.

Voor stemden D66 (24), PVV (17), PvdA (9), SP (9), GroenLinks (8), PvdD (6), DENK (3), Volt (3), BIJ1 (1), Fractie Den Haan (1). De motie was ingediend door de Partij voor de Dieren. Deze partij had al in 2019 een motie ingediend om de maximaal toegestane temperatuur bij diertransporten terug te brengen naar 27 graden.

Dieren kunnen al bij 24 graden last krijgen van de warmte. Bij temperaturen tussen de 26 graden en 29 graden kan ernstig lijden optreden, waardoor de norm van 35 graden veel te hoog is, aldus Leonie Vestering, die namens de Partij voor de Dieren de motie heeft ingediend.
Schouten liet tijdens het debat over de motie weten dat er voor de verschillende soorten vee verschillende grenzen vastgesteld moeten worde. Ook de duur van het transport telt volgens haar mee. ''Er zijn echt stappen vooruit gezet’’, zei ze over de hittegrens die vorig jaar is ingesteld.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Een transportverbod boven de 30 graden is ook van belang voor het vervoer van hobbymatig gehouden dieren, zoals naar en van terreinen waar keuringen worden gehouden. Dit gebeurt vaak in de zomer, als er zich temperaturen boven de genoemde limiet voordoen.

De optimale omgevingstemperatuur voor koeien ligt tussen -5 °C en 18 °C. Bij een temperatuur van 20 °C en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 % heeft een koe al last van de warmte. Een koe kan temperaturen tot 30 °C zonder problemen verdragen maar gebruikt dan wel extra energie om zich zelf te koelen. Hittestress bij kippen ontstaat bij temperaturen boven de 25 graden en een hoge luchtvochtigheid. Bij schapen en geiten ligt de grens op 23 graden, bij paarden op 25 graden en bij varkens op 26 graden.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier