Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Meer kwaliteit op alpacashow in Drachten

Ingediend door jinke op 10 februari 2020 - 10:29

De alpacafokkerij in Nederland is uitgegroeid tot een serieuze hobby en voor sommigen zelfs een interessante business. De kwaliteit van de dieren is toegenomen en het zijn niet alleen meer de witte en lichtbruine (fawn) alpaca's die op shows prijzen in de wacht slepen.

De ontwikkeling die de fokkerij de afgelopen twintig jaar heeft doorgemaakt was af te lezen aan de kwaliteit van de circa 200 dieren die op 8 en 9 februari in Drachten werden gekeurd op de jaarlijkse expo van de Alpaca Association Benelux (AAB). Ook zogeheten multicolour alpaca's kunnen tegenwoordig op shows worden gekeurd. Er zijn zelfs fokkers die zich geheel toeleggen op alpaca's die zowel bruin, zwart als wit in de vacht hebben.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Judith Spinder, woordvoerster van de AAB, signaleert dat er  vergeleken met een aantal jaren geleden meer dieren zijn die kans maken op een zeer goede beoordeling. ''Het zit allemaal wat dichter bij elkaar'', zegt ze. ''De grootste klasse is nu de bruine, vroeger waren dat de witte alpaca's.''

De alpacafokkerij is ''still going strong''. Dat valt ook op te maken uit het ledenaantal van de AAB. Dat is het afgelopen jaren met 25% toegenomen. De AAB telt nu 237 leden die goed zijn voor zo'n 5000 alpaca's. Veel hobbyfokkers hebben niet meer dan vier of vijf alpaca's, maar er zijn ook grote fokkerijen met meer dan vijftig dieren.
 
Op de alpacashow in Drachten was veel aandacht voor diergezondheid. Ook al moet er van elke alpaca een gezondheidsverklaring kunnen worden verlegd en kijkt een dierenarts bij binnenkomst of de dieren gezond zijn, ook bij het indelen van de ruimte en het voorbrengen van de dieren geldt als regel dat de alpaca's van verschillende fokkers elkaar niet kunnen aanraken. 

Clint Eastwood alpaca

Clint Eastwood van Vekofarm was de grote kampioen in Drachten. Op de foto in het midden keurmeester Jude Anderson.

Redactie Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier