Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Meer fokkers nodig voor heideschapen

Ingediend door jinke op 07 oktober 2020 - 12:31

Het aantal heideschapen in Nederland is maar net voldoende om hun voortbestaan veilig te stellen. Uit een uitgebreide analyse van de zes zeldzame rassen (Veluwse heideschaap, Mergellandschaap, Drentse heideschapen, Schoonebeeker heideschapen, Kempisch heideschaap en het Groot heideschaap) komt naar voren dat er verschillende bedreigingen zijn. Voor alle rassen geldt: er zijn meer fokkers nodig.

De analyse is uitgevoerd onder begeleiding van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN). Daaruit blijkt dat er weinig hoeft te gebeuren of een ras komt in de gevarenzone. Een uitbraak van een besmettelijke dierziekte kan tot een snelle teruggang in het aantal dieren leiden, zo blijkt uit de analyse. Een grote afname in totaal aantal schapen kan zich ook plotseling voordoen wanneer zij in enkele grote kuddes worden gehouden (meestal tussen 100 en 500 schapen).  Het verdwijnen van slechts één koppel kan al een grote impact hebben op de populatie van het ras.  Voorbeeld daarvan zijn de Schoonebeekers, waarvan de populatie in vijf jaar tijd is gehalveerd.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Andere factoren die de toekomst van de heideschapen onzeker maken zijn:

  • de heideschapen worden slechts door enkele fokkers gehouden;
  • subsidies of dierpremies zijn gekort of volledig ingetrokken;
  • verplichte aanbestedingen voor begrazing bij Staatsbosbeheer, waardoor de goedkoopste kuddes worden geselecteerd en er geen rekening wordt gehouden met het ras van de kudde of de raszuiverheid van de dieren; 
  • graasbedrijven groeien en kiezen vanuit kostenoverwegingen voor andere rassen dan de lokale heideschaaprassen;
  • voor de verwaarding van het vlees van heideschapen moet een extra inspanning worden gepleegd;

''De rassen zullen zichzelf staande moeten houden met hun unieke kwaliteiten, hun specifieke kenmerken behouden en tegelijkertijd meer fokkers aantrekken'', concludeert Mira Schoon op de website van het CGN.

Redactie Levende Have/Bron: CGN

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier