Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Meer activiteit van wolven in groot deel van het land

Ingediend door jinke op 13 december 2021 - 11:00

Afgaande op de recente meldingen lijkt de activiteit van de naar schatting zeven tot acht wolven die in ons land aanwezig zijn, sinds 1 oktober weer toe te nemen. De meldingen van schade zijn afkomstig uit Friesland, Groningen, Drenthe, Gelderland, Overijssel, Brabant en Limburg. Het gaat in de meeste gevallen om één of twee mogelijk door een wolf aangevallen dieren, met uitschieters naar zes dieren. Vooral uit Drenthe komen veel meldingen: 12 in één maand (27 schapen en twee kalveren). De meldingen komen uit Wapse (3), Lheebroek, Hijken, Dwingeloo (2), Hoogersmilde, Ruinerwold, Oranjedorp, Westerveld en Meppel. Op 9 november kwam daar nog een melding bij uit Overschild.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De VVD van Drenthe heeft al aangekondigd dat geheel Drenthe als wolvengebied moet worden aangemerkt. Nu valt een groot deel van Drenthe buiten het door de provincie aangewezen risicogebied. Daardoor komen dierhouders niet in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten van rasters of andere wolfwerende middelen. De voorraad noodrasters van de provincie is beperkt. De VVD Drenthe voelt ook wel iets voor de oprichting van een preventieteam, zoals in Overijssel. In deze provincie komen een wolvencoördinator en twee wolvenveldwerkers. Zij gaan houders van vee begeleiden bij het treffen van wolfwerende maatregelen.

Update 11 november
Gedeputeerde Henk Jumulet van de provincie Drenthe maakt bekend dat de subsidieregeling voor preventieve maatregelen met terugwerkende kracht geldt voor de gehele provincie. ''Bewaar de bonnetjes'', zei hij tegen de 120 veehouders die deelnamen aan digitale bijeenkomst van Platform KSG, VGSN en LTO. Ook wordt er een consulent aangesteld die veehouders gaat adviseren.

Update 22 november
In de periode 10 t/m 20 november zijn vijftien schademeldingen van schapenhouders bij BIJ12 binnengekomen, 2 uit Gelderland, 8 uit Drenthe en 5 uit Noord Brabant. Sommige meldingen betreffen veel schapen: Den Bosch 21 en Dieverbrug 8. Het totaal aantal getroffen schapen bedraagt 57.Het is nog niet bekend of de schade is veroorzaakt door een wolf.

Update 6 december
In de eerste week van december zijn er zes meldingen bij BIJ12 binnengekomen van dode schapen. Het gaat in totaal om 18 dieren in Lierop, Appeltern, Heerde, Someren, Zoelmond en Huybergen. Alle gevallen zijn nog in onderzoek.

Update 15 december 2021
In Drenthe heeft zich een wolvin gevestigd (GW2090f) die mogelijk een paar vormt met wolf GW2397m. Deze mannetjeswolf is meerdere keren waargenomen rond het Drents-Friese Wold.

Redactie Levende Have/Foto Pixabay

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier