Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Maatregelen vogelgriep meer afstemmen op risico's

Ingediend door jinke op 19 september 2017 - 09:09

De maatregelen tegen vogelgriep moeten beter worden afgestemd op de risico's. Het langdurig afschermen van pluimvee en ander gevogelte leidt tot problemen met het welzijn van de dieren.

Dat blijkt uit een rondvraag door de vereniging SKBN bij diverse kinderboerderijen. De vSKBN heeft de inventarisatie gehouden om deze in te brengen in de evaluatie door het ministerie van Economische Zaken. ''De lange periode van het afschermen van de dieren, leidde op veel plekken tot welzijnsproblemen'', constateert vSKBN. ''Daarnaast zijn een aantal kinderboerderijen deze periode (tijdelijk of geheel) gesloten geweest. Dit was geen verplichting, maar door uitvoering van de maatregelen zagen zij voor hun situatie geen andere mogelijkheden. 

Het is volgens de kinderboerderijen belangrijk maatregelen te nemen passend bij de risico's. Bij de laatste uitbraak van vogelgriep is het aantal besmettingen onder commerciele bedrijven en onder hobbymatige houders relatief zeer klein gebleven. In een eerder stadium heeft het ministerie al aangegeven dat de maatregelen niet mogen leiden tot dierenwelzijnsproblemen. De vSKBN is nog in afwachting van de resultaten van de evaluatie.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier