Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

LTO wil wolven zenderen

Ingediend door jinke op 03 april 2020 - 10:21

LTO-Noord wil dat wolven die zich in Nederland vestigen, met behulp van een zender gevolgd kunnen worden. Dan is duidelijk waar ze zich bevinden. Anders zal het naweiden met schapen snel afnemen, vreest de boerenbelangenorganisatie.

Regiobestuurder Jan Bloemerts vindt dat de schade door wolven zonder nader onderzoek moet worden uitgekeerd, zo laat hij via nieuweoogst.nl weten.  ''De wolf is hier nu al zo'n vijf jaar en het is nu nog veel te vrijblijvend. Houd de kosten van onderzoek in de broekzak en keer schade gewoon uit'', zegt hij.

Bloemerts komt aan het woord naar aanleiding van het nieuws dat in januari en februari van dit jaar 41 schapen in Drenthe zijn gedood door een wolf en 9 schapen in Gelderland, Limburg en Noord Brabant. In de maand maart zijn in total 26 meldingen van gedode schapen gedaan. Daarvan moet nog worden bevestigd of hier een wolf voor verantwoordelijk is.

Wolvenregeling Drenthe
De provincie Drenthe komt binnenkort met een wolvenregeling. Een werkgroep van betrokkenen adviseerde de provincie onlangs om zowel hobby- als professionele schapenhouders ruimhartiger te compenseren dan nu het geval is, waarbij ook gedacht moet worden aan vervolgschade, zoals het verwerpen van lammeren. De provincie biedt al noodafrasteringen aan. Schapenhouder Jantinus de Groote uit Tiendeveen - een paar jaar geleden beet een wolf enkele van zijn schapen dood - merkt op dat het telkens verzetten van hekken hem veel werk kost. De schapen 's nachts naar de stal brengen, is volgens hem niet mogelijk. Hij weidt zijn schapen in de zomer op zo'n 130 hectare.

Er tekent zich een duidelijk verschil af tussen de commerciële schapenhouderij en de hobbymatige houderij. De hobbymatige houders zijn veel beter in staat om hun schapen met afrasteringen te beschermen, dan de commerciële houders die grote aantallen schapen in grote gebieden hebben lopen, zo blijkt uit de woorden van Jantinus de Groote.

Probleemwolven
Voorzitter van de LTO vakgroep schapenhouderij Saskia Duives verwijst in haar blog naar een wet die door de Duitse Bondsdag is aangenomen. Deze wet maakt het mogelijk om probleemwolven af te schieten. ''Of dat ook gaat lukken is nog de vraag, want volgens mijn bescheiden mening, is dat in strijd met de Europese regels. Pas als je aangetoond hebt, dat je al het mogelijke hebt gedaan om de schapen te beschermen en er dan nog schade optreedt door telkens dezelfde wolf, dan kan er iets aan gedaan worden. Maar dat kan nu ook al in het wolvenhandboek 2.0 en daarom zijn de individuele DNA-uitslagen zo belangrijk'', aldus Duives.

Wolf gespot in boomgaard Betuwe
Op 9 april is een wolf gespot in een boomgaard in West-Betuwe. Dat heet het wolvenmeldpunt van de zoogdiervereniging bekend gemaakt. Het is nog niet bekend om welke wolf het gaat en waar hij vandaan komt. De zoogdiervereniging doet geen nadere mededelingen over de exacte verblijfplaats van de wolf. Mensen die de wolf zien, worden opgeroepen het dier met rust te laten en afstand te bewaren.
 

Redactie Levende Have/Foto Pixabay/video zoogdiervereniging

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier