Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Levende Have wint prijsvraag Bewustwording Biodiversiteit

Ingediend door jinke op 23 november 2010 - 22:32

De Stichting Levende Have heeft met het project “Van regenworm tot Lakenvelder, biodiversiteit op de hobbyboerderij” in de categorie bewustwording de prijsvraag Ondernemen & Biodiversiteit van het ministerie van EL&I gewonnen.

De prijs - € 15.000 - is op 24 november in Artis uitgereikt door Redmond O’Hanlon, bekend van de TV-serie Beagle. Volgens O'Hanlon is het project van grote betekenis voor tal van kleinschalige initiatieven die de biodiversiteit in ons land ten goede komen. De jury prees ook de website van Levende Have, die een groot aantal bezoekers trekt en veel interactie teweeg brengt.

Overal in het land dragen hobbyboeren hun steentje bij aan het behoud van biodiversiteit, stelt de Stichting Levende Have. Dat doen ze door landschapselementen aan te leggen of te herstellen, door zeldzame rassen in stand te houden, en door grond extensief te beheren. Hoe groot hun inzet precies is, valt moeilijk te zeggen. Feit is wel dat hobbyboeren en buitenlui – veelal kleinschalige houders van boerderijdieren - 16 % van het beschikbare landbouwareaal in beheer of bezit hebben.
De campagne van Levende Have heeft tot doel bestaande initiatieven in beeld te brengen en anderen te stimuleren goede voorbeelden te volgen. Daartoe zal een digitaal ideeënboek worden gemaakt, met filmpjes over biodiversiteit op microniveau, kennisoverdracht en interactie.

Naar een ecologische nevenstructuur
Steeds meer (voormalige) boerderijen komen in handen van particulieren. Met het digitale ideeënboek wil Levende Have hen inspireren bij het maken van de keuzes op het gebied van inheemse plantensoorten, het aanleggen van ecosystemen waarin de natuurlijke flora en fauna zich thuisvoelt en het bewaren van zeldzame huisdierrassen.

Bij de inrichting van erf en weiland gaat het vaak om een samenspel van bodemleven, weidemanagement, het houden van een beperkt aantal dieren en het behoud of de aanleg van natuurlijke elementen. Wanneer dit goed gebeurt, kunnen de erven van hobbyboeren kleine paradijsjes van biodiversiteit worden, die uitgroeien tot ‘steppingstones’ in de bestaande Ecologische Hoofd Structuur (EHS). Er ontstaat, met andere woorden, een ecologische nevenstructuur, die veelal zonder of met slechts een geringe subsidie zijn beslag krijgt. Nu het kabinet op de rem trapt wat betreft de voltooiing van de EHS, neemt belang van het particulier initiatief alleen maar toe.

De Stichting Levende Have beschikt over een website die uitermate geschikt is voor een multimediacampagne. Deze website zal ook als knooppunt dienen van kennis, die tot nu toe versnipperd wordt aangeboden.

Comments

Hartstikke gefeliciteerd met het winnen van de prijs en hartstikke leuk dat jullie dat gaan uitvoeren.
Ik ben heel benieuwd naar inrichting van het groen rondom weiden met dieren. Biodivers en gezond of in ieder geval niet bedreignd voor de hobbydieren.

leuk,
groet Wilma

Geweldig, dat jullie zó aan de weg timmeren. Gefeliciteerd met deze prijs! ga zo door. Groet, Riet Atema

Ingediend door menagerie op 26 november 2010 - 14:02

Gefeliciteerd met het winnen van de prijs!
Ben benieuwd naar de inhoud van de campagne.

Ingediend door dikkeboer op 17 december 2010 - 15:46

“Van regenworm tot Lakenvelder, biodiversiteit op de hobbyboerderij” klopt helemaal. Maar waar vindt ik hier iets over op de Levendehave website?

De prijs die we gewonnen hebben was een beloning voor een projectvoorstel. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen voor de uitvoering van het project. Begin 2011 ontvangen de gebruikers van het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have een enquete. Daarna gaan we aan de slag met het digitale ideeenboek, het dossier en de andere projectonderdelen. We verwachten in de tweede helft van 2011 alles gerealiseerd te hebben.

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier