Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kune Kune biggen leren van elkaar en kunnen goed onthouden

Ingediend door jinke op 20 oktober 2017 - 09:22

Kune Kune biggen leren van elkaar en hebben een uitstekend geheugen. Wat ze eenmaal geleerd hebben, vergeten ze niet meer. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit voor diergeneeskunde in Wenen.

Hun vermogen om van elkaar te leren hebben de biggen te danken aan hun intelligentie en hun sociale vaardigheden. Het onderzoek toont aan dat de biggen een hoogontwikkeld vermogen hebben om te leren. Aanvankelijk wilde men weten hoe de biggen leren van hun moeder. Daarvoor moesten de biggen leren hoe ze een deur moeten openen om bij hun voer te komen. Daar kwamen ze al snel achter door goed te kijken naar hoe hun moeder dat deed. Maar er was ook een groep biggen die het moest doen zonder het voorbeeld van hun moeder. Deze biggen probeerden van alles. Zodra een van de biggen erin slaagde de deur te openen, nam de rest van biggen deze oplossing over.

Iets kopen bij bol.com?
Klik hier en steun Levende Have

Opmerkelijk: de volgende dag kregen alle biggen de deur in een keer open. Nog opmerkelijker: ook een half jaar later kregen de biggen de deur nog steeds in een keer open. Varkens beschikken dus niet alleen over een goed korte-termijn-geheugen maar ook over een goed lange-termijn-geheugen.
Volgens de onderzoekers hebben de Kune Kune varkens dit alles te danken aan de manier waarop ze worden gehouden: ze leven vaak buiten, in familieverband. Deze omstandigheden doen een appel op hun sociale intelligentie. Zoals zo vaak bij dit soort onderzoek volgt de aanbeveling om bij het houden van varkens rekening te houden met wat deze dieren kunnen.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier