Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kraaikop ras van het jaar 2019

Ingediend door jinke op 03 april 2019 - 10:51
Kraaikop ras van het jaar 2019

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) heeft de kraaikop uitgeroepen tot ras van het jaar. Er zijn nog maar 100 kraaikoppen en ongeveer 30 kraaikopkrielen over.

De keuze viel op de kraaikop vanwege de kritieke toestand van het ras. Ook het feit dat het een Gelders ras is zodat het aansluit bij het Gelderse ondernemersproject LEL [Levend Erfgoed Loont] van de SZH dat zich richt op het vergroten van duurzaam economisch perspectief voor zeldzame huisdierrassen, heeft een rol gespeeld bij de keuze.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De SZH is zeer positief over de kansen van de kraaikop voor ondernemers en landgoedeigenaren over het verwaarden van het ras. De kraaikop is een echt dubbeldoelras: de hen legt goede eieren en het is ook een echt vleesras. De SZH zal chefkoks uitnodigen om kennis te maken met dit Nederlandse ras door hen te vragen: ‘Waarom staat het ras niet op de kaart?'

Het ras valt onder de BKU, een speciaalclub van fokkers van Brabanters, Kraaikoppen en Uilebaarden. De club is op zoek naar nieuwe (jonge) leden en belangstellenden. Ze verwelkomen maar al te graag nieuwe fokkers, enthousiastelingen en liefhebbers. Naast het streven naar een tweede fokcentrum voor Kraaikoppen, zijn de eerste gesprekken al gevoerd voor een educatief centrum.

Wil je broedeieren van de kraaikop? Neem dan contact op met de BKU.

Redactie Levende Have/bkuclub.nl

Klik hier voor de wiki over de kraaikop

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier