Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Koolzaadolie nieuw middel in strijd tegen bloedluis

Ingediend door jinke op 01 juni 2014 - 14:45

Bewerkte koolzaadolie, een poduct ontwikkeld door Agraservice Lindenhols, is het nieuwste middel in de strijd tegen bloedluis. Het middel is niet schadelijk voor mens of dier.

Het middel heet Bio Controle Bloedluis, is geen vergif, maar werkt op het bewegingsapparaat van de mijt, waardoor deze niet meer bij de kip kan komen. Ook wordt het ademen bemoeilijkt doordat de vetzuren in BCB zich in de openingen op de rug nestelen. De mijten stikken.

Het middel kan worden toegepast als de mijten voor het eerst zichtbaar zijn. Door de plekken waar de mijten zich schuilhouden in één keer goed te behandelen, zijn de kippen vaak voor langere tijd verlost van bloedluizen. Behandelen van grotere oppervlakten kan met een eenvoudige rugspuit, met een iets ruimere sproeikop. Het middel kan op kleinere oppervlakten worden aangebracht met een kwast. Het middel kost €2 per liter.

Redactie Levende Have/Agraservice Lindenhols

Nieuw op deze website: dossier over bloedluis

Dossier

Comments

Ingediend door midas op 03 juni 2014 - 10:04

Waar kan ik het kopen? - lena

Ingediend door jinke op 03 juni 2014 - 12:25

<p>Informeer bij bovengenoemd bedrijf.</p>

Ingediend door vaneldijk op 26 juni 2014 - 16:24

Gewoon het aloude recept dus. Wat slaolie in de aanslag, in mijn geval met een bokkwast, en het grootste leed is geleden. Geen gif, geen moeilijke dure spuitflessen, etc. Werkt gegarandeerd!

Ingediend door vaneldijk op 24 juli 2014 - 11:23

Lijkt me een goed plan, maar nog wel een vraagje. Maak je aan het eind van het warme seizoen de zitstokken dan schoon en gaat het vet er dan wel af?? En smeer je het vaker in het warme seizoen op de stokken?

Het is een perfecte manier van bloedluis bestrijding! Ik begon 3 jaar geleden met een 2e hands hok..... Na een paar maanden was het leed niet te overzien, helemaal vol met bloedluis! Alles geprobeerd, uiteindelijk met slaolie, koolzaadolie is natuurlijk ook prima, de muren en zitstokken ingesmeerd. Een week later waren ze allemaal weg! De olie is goed voor het hout en na het schoonmaken van het hok smeer ik standaard alles weer in. Volgens mij is het ook goed tegen andere parasieten, ze komen door de olie niet bij de kippen! Dat laatste weet ik niet zeker, aangezien ik daar nog nooit last van gehad heb ;-) .

Ingediend door vaneldijk op 06 juni 2016 - 19:32

Ik gebruik dit middel bij mijn vogels (kanaries e.d.) het werkt perfect, maar kan het ook invloed hebben op het broedproces?

Ingediend door vaneldijk op 25 augustus 2016 - 11:02

Misschien een vraag die volledig off topic is, maar die me wel bezighoudt.
Ik koop eieren van een particulier.
Deze persoon doet er ook van alles aan om bloedmijt te voorkomen.
De doosjes eieren die ik bij hem koop bevatten nog wel eens van die beestjes.
Komen waarschijnlijk met de eieren mee uit het nest.
Meestal ontdekte ik ze pas bij thuiskomen in fel licht in de keuken.
De eieren leg ik dan in een bak met water, en de doosjes buiten in het licht.
Na enige tijd geen mijten meer te zien.

Vraag is of de mijten zich hier bij mij thuis kunnen doorontwikkelen in een tuin waar ook veel vogels komen om te foerageren en te badderen in en rond de vijver en speciaal aangelegd zandbakje voor de zand douche.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier