Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Koeien hebben er heel wat voor over om bij hun kalf te zijn

Ingediend door jinke op 17 mei 2022 - 10:50

Koeien hebben er heel wat voor over om bij hun kalf te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Margret Wenker, die op 13 mei is gepromoveerd aan Wageningen Universiteit.

''Volledig contact versterkte de motivatie van koeien om zich te herenigen met hun kalf en leidde tot meer uitingen van soorteigen gedrag, hoewel het negatieve gevolgen had voor de gezondheid van de kalveren en stress in kalveren veroorzaakte tijdens het spenen en scheiden in vergelijking met de andere opfoksystemen'', zo licht Wageningen Universiteit de betekenis van het promotie-onderzoek toe. Het werd mede gefinancierd oor de Nederlandse Zuivel Organisatie.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

In een eigen toelichting in dagblad Trouw zegt Wenker dat de resultaten van het onderzoek mede zijn bepaald door het huisvestingssysteem, een gangbare ligboxenstal. De experimenten die voor het onderzoek zijn uitgevoerd, hadden plaats in een stal die daarvoor niet was ingericht, aldus Wenker. De gezondheidsproblemen die zich bij kalveren voordoen als ze bij de moeder kunnen zijn, hangen volgens haar mogelijk samen met de manier waarop de dieren zijn gehuisvest.

Ze keek niet alleen naar het welzijn en de gezondheid van de kalveren, maar ook naar het gedrag van de moederkoeien. Ze benadrukt dat de koeien veel moeite doen om bij hun kalf te zijn. Het bleek dat koeien bereid zijn een fysieke inspanning te leveren om hun kalf te blijven zien, zelfs als ze na de geboorte gescheiden leefden. “Deze motivatie was veel sterker als de koeien langer met hun kalfjes mochten zijn, en ze ook zoogden”, aldus Wenker. Ze pleit ervoor om kalveren langer bij de moeder te houden, maar dan wel goed te kijken naar aanpassingen van de stal.

Redactie Levende Have/ copyright foto Stichting Levende Have

Zie ook de wiki Kalf bij de koe

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier