Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Koe van de toekomst heeft twee doelen

Ingediend door jinke op 21 februari 2018 - 11:12

De dubbeldoelkoe is de koe van de toekomst. Dat is de overtuiging van Geert Boink en Maurits Tepper, die zich bij het ministerie van Landbouw hard maken voor het behoud van zeldzame runderrassen.

In Zeldzaam Huisdier schrijven ze: ''Met een dubbeldoelkoe bedoelen we een robuuste koe die met een rantsoen van louter ruwvoer in staat is 6000 kg melk te produceren en die daarnaast ook nog een goede bevleesdheid heeft. Ds geen Holsteintype in een Blaarkoppen- of Lakenvelderjas. De overgespecialiseerde Holstein zal het op het gebied van duurzaamheid verliezen, als we alle factoren zoals levensduur en krachtvoerbehoefte meetellen.''

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Boink en Tepper zijn geregeld op pad om deze missie uit te dragen. Beleidsmakers en politici moeten ervan worden overtuigd dat de huidige mestwetgeving en het fosfaatrechtenstelsel een bedreiging vormen voor de waardevolle dubbeldoelkoeien, zoals de Blaarkop, Lakenvelder, Fries Roodbont en MRIJ.
''De wil is aanwezig om tot een bevredigende oplossing te komen voor de zeldzame rundveerassen'', aldus Boink en Tepper, die zich inzetten voor en uitzonderingspositie. Gekeken wordt naar mogelijkheden om de gevolgen van de fosfaatrechten voor de zeldzame melkveepopulaties te compenseren. ''In de EU bestaan daar fondsen voor.''

In het artikel schetsen Boink en Tepper de achteruitgang van de zeldzame rassen. De toestand van de Blaarkoppen is al jaren zorgelijk, de MRIJ-koeien laten nu ook een achteruitgang zien. Het afgelopen jaar is het aantal met 12% gedaald naar 10.700 koeien.

Redactie Levende Have 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier