Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Knutten weren ter voorkoming van Afrikaanse Paarden Pest

Ingediend door Anoniem op 27 augustus 2009 - 09:44

Maak de omgeving zo onaantrekkelijk mogelijk voor de boosdoener van Afrikaanse Paarden Pest: de knut, een klein mugje. Dit advies geeft onderzoeker Marianne Sloet ter voorkoming van de richting ons land oprukkende ernstige paardenziekte.

Het weren van knutten wordt al langer geadviseerd bij paarden met staart- en maneneczeem (SME). Zij reageren allergisch op de beten van knutten (kleine mugjes). Maatregelen om SME te voorkomen zijn vooral gericht op het voorkomen dat knutten paarden kunnen bijten: afschermen van de stal, het gebruik van insectendekens en insecticiden.

Ook bij Afrikaanse Paarden Pest (APP) spelen knutten de hoofdrol: ze zijn verantwoordelijk voor het verspreiden van het virus van paard naar paard. Nu het virus dat APP veroorzaakt in Europa oprukt naar het noorden, ontstaat er een extra reden om zo min mogelijk contact tussen paarden en knutten te willen.

Marianne Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan, onderzoeker aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, stelt dat je bij de preventie van APP zou kunnen denken aan het aanscherpen van de maatregelen die al bij paarden met SME genomen worden. Zo kunnen ramen in stallen voorzien worden van zeer fijn muskietengaas. Ook het plaatsten van een zeer sterke ventilator in stal en/of paddock lijkt een nuttig hulpmiddel te zijn om knutten uit de buurt van paarden te houden. Bij paarden die buiten lopen zou een goede insectendeken inclusief hoofdkap noodzakelijk zijn. Sloet adviseert om de deken te combineren met het aanbrengen van een insecticide op de benen van het paard.

Daarnaast kan de paardeneigenaar maatregelen nemen om op zijn terrein de cyclus van knutten te doorbreken, zoals het opruimen van alle plekken waar zich ongewenst stilstaand water bevindt, alle rottende vegetatie en dierlijke mest verwijderen, dakgoten schoonhouden en repareren waar nodig, drassige plekken in weiland of nabij stallen draineren, waterbakken regelmatig verversen en stroming aanbrengen in stilstaand water.

(Bron: KNHS)

Meer over Afrikaanse Paarden Pest (APP) op deze site:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier