Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

KNHS gaat handhaven bij signalen over aantasting van dierenwelzijn

Ingediend door jinke op 09 juli 2020 - 12:38

De KNHS gaat handhaven als het welzijn van paarden in gevaar komt. Leden die zich niet aan de uitgangspunten van deze organisatie houden, kunnen in het uiterste geval geroyeerd worden, laat Theo Fledderus, algemeen directeur van de KNHS via de eigen website weten.

De KNHS heeft het welzijn van paarden, de veiligheid van ruiters en de integriteit van de sport tot uitgangspunt benoemd in de nieuwe statuten en het algemeen reglement. De paardensport komt geregeld negatief in het nieuws met voorbeelden van paarden die pijn lijden doordat ze met harde hand worden getraind of door het gebruik van middelen die het welzijn aantasten.

Fledderus erkent dat er excessen voorkomen: ''Daar waar de belangen groot zijn of de kennis klein, kan dit tot ongewenste situaties leiden. Dit willen wij als KNHS zo veel mogelijk voorkomen. In de eerste plaats door het delen van kennis en het geven van voorlichting, maar ook door het opstellen van duidelijke spelregels. Als er dan toch situaties voorkomen waarin het paardenwelzijn binnen de sport ernstig in het geding komt, willen wij de mogelijkheid hebben op te treden. Dat is binnen de nieuwe statuten en in het algemeen reglement goed geregeld.''

Iets kopen bij bol.com? Klk hier en steun met je aankoop Levende Have

Op de website van de KNHS staat dat paardensportliefhebbers een eigen verantwoordelijkheid hebben en mensen erop aanspreken zodra het welzijn van paarden in het geding komt. De organisatie gaat er echter niet toe over om een meldpunt in te stellen. Leden kunnen uiteraard wel een mailtje sturen naar [email protected].

De KNHS heeft in het algemeen reglement een aantal spelregels opgesteld die het welzijn van paarden moeten waarborgen. 

  • Alle leden en betrokkenen binnen de KNHS streven naar het paard als ‘Happy Athlete’. Het paard beweegt ontspannen, soepel en los en is attent en vol vertrouwen. De ruiter streeft er naar het paard te begrijpen en in harmonie met het paard samen te werken en te presteren.
  • Paarden moeten worden getraind op een wijze die aansluit op hun fysieke mogelijkheden. De training voor het gevraagde niveau in de desbetreffende discipline of paardensportactiviteit moet passend zijn bij de fysieke en mentale rijpheid van het paard. Paarden mogen niet worden onderworpen aan trainingsmethoden die ongeschikt zijn, angst veroorzaken of waartoe het paard fysiek/mentaal (nog) niet of onvoldoende in staat is.
  • Mishandeling van een paard, bijvoorbeeld door verkeerd gebruik van zowel natuurlijke als kunstmatige hulpmiddelen (zwepen, sporen, etc.), is niet toegestaan.
  • Het harnachement moet zodanig passend zijn dat pijn of verwondingen worden voorkomen. Harnachement en hulpmiddelen worden op een juiste manier gebruikt, waarbij een ongedwongen en ontspannen houding van het paard het doel is en zij mogen de natuurlijke beweging van het paard niet tegen werken.

Een belangrijk punt is de huisvesting van paarden. Veel organisaties, waaronder de Dierenbescherming, ijveren al jaren voor een aanpassing van de normen. De KNHS lijkt op dit onderdeel niet van plan om veranderingen in gang te zetten. In het algemeen reglement is althans niet opgenomen dat paarden kuddedieren zijn, die van nature ongeveer zestig procent van hun tijd bezig met grazen en stappen. . De KNHS vindt het voldoende als een paard dat binnen staat altijd zicht heeft op (en liefst ook contact met) andere paarden; een paard een voldoende ruime box of een wei/paddock met voldoende beschutting heeft en elke dag een passende hoeveelheid (vrije) beweging krijgt. Wat die passende hoeveelheid is, wordt niet benoemd.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:

Comments

Ingediend door Anoniem op 13 juli 2020 - 11:37

Triest dat de KNHS het heeft over spelregels waarbij de deelnemers elkaar moeten aanspreken. Een wedstrijd zonder scheidsrechter dus, maar dat hadden we al.

In haar KNHS-reglement geen woord over het ophokken van paarden in veel te kleine ruimtes en het ontbreken van noodzakelijke beweging.

 

Je zou het reglement kunnen samenvatten als "gebakken lucht" 

 

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier