Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kleinschalige varkenshouderij valt in de prijzen

Ingediend door jinke op 12 januari 2021 - 14:23

Het Zonvarken - een concept voor een kleinschalige varkenshouderij met 25 tot 50 zeugen - is uitgeroepen tot het beste Idee van Varkensland 2020. Al eerder kreeg het initiatief geldelijke steun van onder meer de provincie Gelderland. Dankzij die steun kan in De Heurne (Achterhoek) bij wijze van pilot een eerste stal worden gebouwd.

Het Zonvarken is een idee van Jeroen Koks, Rob Nieuwenhuis, August Offenberg en Otto Offenberg. Het vormt een alternatief voor de grootschalige varkenshouderij. Het concept moet zijn beslag krijgen in de vorm van een coöperatie van varkenshouders. Deze varkenshouders kunnen er een modaal inkomen uithalen.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De ambitie is om te groeien naar dertien varkensbedrijven van elk 50 zeugen, waar de zeugen twee keer per jaar werpen. Door de zeugen twee keer per jaar te laten werpen, is er ruimte om de biggen van geboorte tot slacht in hetzelfde hok te laten. De coöperatie gaat werken met vaste afnemers die jaarrond over vlees kunnen beschikken. Het dierenwelzijn is maximaal (de hokken hebben een uitloop naar buiten), de emissies van CO2, ammoniak, fijnstof en geur zijn minimaal én de boer krijgt een gezond inkomen. De initiatiefnemers streven naar minimaal 13 aangesloten varkensbedrijven om zo 26 weken per jaar slachtrijpe varkens te hebben.

Het Zonvarken is zeer geschikt voor varkenshouders die uit de ratrace van alsmaar groter willen stappen en voor hobbyvarkenshouders die de omslag naar een kleinschalige commerciële varkenshouderij willen maken. Speciaal aan het zonvarken is het voer dat de varkens krijgen. Dat bestaat uit resten van humane voeding.

 

Het Zonvarken krijgt een positieve recensie van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals: ''Eyes on Animals is onder de indruk van de zorg en aandacht die in dit concept zijn gestoken en tijdens ons bezoek van vandaag hebben we inderdaad varkens gezien die tevreden waren. Samen met Zonvarkens zal Eyes on Animals gaan brainstormen hoe zij ook het beste kunnen zorgen voor een humaan transport en slacht van hun varkens. Momenteel hebben ze ervoor gekozen om hun varkens te slachten in een klein bedrijf dat gebruik maakt van een cirkelvormige drijfgang en elektrische verdoving. Met dit bedrijf heeft Eyes on Animals in het verleden samengewerkt en het wordt beschouwd als een van de “beste” slachthuizen voor varkens in Europa omdat het stressniveau en het geluid veel lager is dan bij andere slachthuizen. Zolang mensen vlees consumeren, zouden we graag zien dat dit soort concepten ondersteund worden en dat er een einde komt aan de intensieve veehouderij.''

Redactie Levende Have
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier