Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kleine paardenmarkten verdwijnen, grote blijven

Ingediend door jinke op 19 augustus 2022 - 09:47

Nieuwe regels voor de im- en export van paarden maken de Nederlandse paardenmarkten een stuk minder aantrekkelijk voor buitenlandse handelaren. Vooral de kleinere paardenmarkten merken de gevolgen.

De kleinere paardenmarkten zullen verdwijnen, de grote blijven. Dat voorziet de Jo de Haar van de paardenmarkt in Bemmel. Jaap Mellema van de Zuidlaardermarkt stelt vast dat de grotere paardenmarkten beter uit de voeten kunnen met strengere regels dan de kleintjes.

Nieuweoogst.nl laat de organisatoren van de paardenmarkt in Bemmel en Zuidlaren aan het woord. In Bemmel waren dit jaar aanzienlijk minder paarden aanwezig dan de jaren ervoor. Er is een teruggang van 550 tot 600 naar 250. Jo de Haar vreest dat er over vijf jaar geen paardenmarkten meer zullen zijn. Hij wijt dat aan de regelgeving: sinds 2019 moeten de paarden die uit het buitenland komen 48 uur in quarantaine en bij export eveneens. Dat maakt deelname voor buitenlandse paardenhandelaren een stuk minder aantrekkelijk.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Mellema geeft desgevraagd aan dat de handelaren bijtijds zijn geïnformeerd over de nieuwe regels: ''We hebben als gezamenlijke veemarkten van Elst, Zuidlaren en Hedel destijds een bericht voor de nationale en internationale pers de deur uit gedaan om kopers en verkopers te informeren.''

Mellema ziet de toekomst voor de drie grote markten, die jaarlijks kunnen rekenen op een aanvoer van rond 1.100 paarden, niet zo somber in als zijn Bemmelse collega, aldus nieuweoogst.nl. ''De markten zijn zeer interessant voor de buitenlandse kopers, omdat ze in een kort tijdsbestek uit de grote hoeveelheid bijeengebrachte dieren een keuze maken.''

De paardenmarkten kennen een lange geschiedenis van ernstige misstanden. Dat heeft geleid tot continue aandacht van dierenbeschermingsorganisaties. Er is de laatste tijd meer controle en er zijn betere voorzieningen voor de paarden. De markt in Zuidlaren (derde dinsdag van oktober) heeft voor de paarden een andere, meer rustige plek moeten organiseren en de paarden hoeven minder lang op de markt te blijven.

In 2016 kondigde toenmalig staatssecretaris van LNV Martijn van Dam aan de export van paarden vanaf een paardenmarkt te willen beëindigen. In 2017 heeft hij de regels veranderd waardoor paarden alleen nog vanaf een erkend verzamelcentrum mogen worden afgevoerd. In datzelfde jaar kwam de Raad voor Dierenaangelegenheden met een tien-puntenplan voor de paardenmarkten.

Redactie Levende Have/ Bron: nieuweoogst.nl

Eerdere berichten: 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier