Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kleindierned probeert registratie hobbypluimvee te voorkomen

Ingediend door jinke op 12 mei 2022 - 11:12

Kleindierned heeft in een reactie op de Europese Diergezondheidsverordening aangegeven dat het registreren van al het kleinschalig en hobbymatig gehouden pluimvee zinloos is.

Volgens de concept- verordening zou iedere houder van vogels (hoenderachtigen, eenden, duiven en loopvogels) zich moeten laten registreren en moeten bijhouden in een register hoeveel vogels hij houdt. Het concept is op dit moment in consultatie. Dat betekent dat iedere inwoner van de EU daarop kan reageren. Dat kan nog tot 20 mei via https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiativ…
Voor een voorbeeldreactie zie bijlage.

De registratieplicht zou de gezondheid van vee ten goede komen, aldus de verordening. Volgens Kleindierned is niet duidelijk hoe een registratiesysteem daaraan bijdraagt, gezien het zeer geringe risico op verspreiding van dierziekten door kleinschalig en hobbymatig gehouden pluimvee. Dit risico wordt al  sterk beperkt door tal van preventieve maatregelen, zoals afschermplicht en tentoonstellingsverbod. Kleindierned is voor een alternatief waarbij lidstaten zelf het aantal dieren kunnen bepalen dat zonder en met registratie gehouden kan worden. In de Nederlandse regelgeving is de grens gelegd bij 250 kippen, eenden etcetera. 

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier