Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kippen hebben liever kou dan hitte

Ingediend door jinke op 18 oktober 2019 - 10:58

Kippen blijven net als mensen bij warm weer graag in de schaduw. Maar anders dan mensen gaan ze bij regen en kou zonder problemen naar buiten. Dat blijkt uit onderzoek van diergedragsdeskundige Eva Topelberg.

In opdracht van Blije Kip, het grootste merk-ei in de Nederlandse supermarkten, deed ze metingen bij diverse pluimveebedrijven met een vrije uitloop. De kippen volgde ze negen maanden lang via pootzendertjes en antennes. Kippen zijn geen liefhebbers van felle zon. Dan blijven ze wat langer binnen en wachten ze tot het bewolkt is of tot het gaat schemeren. Ook bij de hittegolven van de afgelopen jaren zie je dat kippen pas naar buiten gaan als het wat is afgekoeld, aldus Topelberg.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De resultaten van het onderzoek van Topelberg zullen houders van hobbykippen bekend voorkomen. De kippen blijven bij erg warm weer vaak op stok om daar al hijgend te wachten tot het wat koeler wordt. Zie ook wiki Hittestress bij kippen Nu het aantal hittegolven ten gevolge van klimaatverandering toeneemt, wordt de plaats van het kippenhok en de aanwezigheid van schaduw wel steeds belangrijker. Verplaatsing van het kippenhok naar een plek waar de zon niet vol op kan schijnen of het aanbrengen van zonwering, is aan te bevelen. Kippen kruipen ook graag weg onder struiken om daar de hitte te doorstaan.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier