Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kippen in de tuin: hou ze uit de buurt van deze planten

Ingediend door jinke op 24 mei 2019 - 09:41
Kippen in de tuin

Kippen vinden het heerlijk om door de tuin te struinen. Ze gaan er op zoek naar allerlei eetbare planten en vruchten. Maar niet alles is gezond voor ze. Jodi Helmer van Hobbyfarms.com inventariseerde veertien giftige soorten.

De lijst is verre van compleet, waarschuwt ze. Er zijn honderden planten die schadelijk kunnen zijn voor kippen. Maar de lijst van Jodi Helmer bevat wel een aantal veelvoorkomende soorten, waar kippen maar beter uit de buurt kunnen blijven. Giftig zijn:

1.   Abrikozen (pitten en schillen)
2.   Azalea (alle delen van de plant)
3.   Bonen (rauw en ongekookt)
4.   Bloembollen (bollen, bladeren en bloemen)
5.   Varens (alle delen van de plant, bij consumptie van grote hoeveelheden)
6.   Vingerhoedskruid (alle delen van de plant)
7.   Hulst (bladeren en bessen)
8.   Lobelia (alle delen van de plant)
9.   Lupine (alle delen van de plant)
10. Planten uit de familie van de nachtschade (een tomaatje is prima, maar vermijd contact met de plant; geef kippen ook geen rauwe aardappelen of aardappelschillen en inspecteer een losloopgebied op de aanwezigheid van wilde planten die tot deze familie behoren)
11. Eik (bladeren en eikels)
12. Maagdenpalm (hele plant)
13. Rabarber (bladeren)
14. Taxus (alle delen van de plant)

Redactie Levende Have/Bron: Hobbyfarms.com

Meer weten? Klik op onderstaande foto om naar de wiki Kippen in de tuin te gaan

 Kippen in de tuin

Comments

Ingediend door jinke op 27 mei 2019 - 09:19

Van een van de lezers van de nieuwsbrief kregen we de volgende reactie:
Mijn Lakenvelders ( op dit moment meer dan 30 stuks) lopen al meer dan 30 jaar los in mijn tuin waar vrijwel alle planten die in het rijtje giftige planten genoemd worden groeien.
Hoewel ze de hele dag de kans krijgen van alle planten te eten heb ik in al die jaren  geen enkel dier aangetroffen dat ziek werd, laat staan dood was gegaan als gevolg van het eten van deze planten.
Blijkbaar weten de dieren zelf feilloos wat goed voor hen is.

Naschrift van de redactie:
Het kan heel goed dat kippen de planten mijden die schadelijk voor ze zijn. Er is alleen nog nooit onderzoek naar gedaan. Belangrijk in elk geval is dat ze normaal gevoerd worden als ze in de tuin losgelaten worden.

Gerelateerde dierenwiki

Ingediend door Parel op 27 mei 2019 - 10:38

Dit artikel over giftige planten en kippen komt op mij over als bangmakerij. Het gaat uit van een onjuiste veronderstelling dat kippen giftige planten eten.

Kippen (algemeen) die vrij lopen eten geen giftige planten. Van sommige doorgefokte rassen weet ik dat niet zeker. Maar mijn hollandse en doornikse krielen zullen dat zeker niet doen. 

Zover mij bekend eten kippen alleen giftige planten als dit fijngemalen /onherkenbaar in voer wordt gegeven of als deze planten in de ren staan, de andere planten op zijn gegeten en de kippen honger hebben. 

Zelf heb ik diverse giftige planten in de tuin. Die doen het uitstekend t.o.v. van de eetbare planten. Omdat de kippen ze mijden en niet willen eten. 

Vergiftiging bij kippen in de tuin komt m.i. eerder door onkruidbestrijdingsmiddelen, insecticiden, rattenvergif, kunstgras, graszoden en gekweekte niet biologische plantjes van de diverse winkels en tuincentra.

Mijn ervaring is dat een biologische tuin met giftige en niet giftige planten prima kan. 

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier