Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kinderboerderij moet aantal dieren wegdoen

Ingediend door jinke op 09 augustus 2017 - 15:00

De kinderboerderij Malkenschoten in Apeldoorn moet het aantal exotische diersoorten, terugbrengen van 47 naar tien. De dierentuin had een status als dierentuin aangevraagd, maar krijgt die niet.

De Volkskrant besteedt ruim aandacht aan de kwestie. In 2014 is de wet op het bedrijfsmatig houden van dieren aangescherpt. Het Besluit houders van dieren schrijft voor dat bedrijven, waaronder kinderboerderijen, die dieren vaker dan 6 dagen per jaar aan publiek tentoonstellen, maximaal 10 ‘wilde diersoorten’ mogen houden. Alle diersoorten die niet in de categorie ‘productiedier’ vallen, zijn volgens de wet wilde diersoorten.
Malkenschoten heeft geprobeerd onder dit voorschrift uit te komen door een vergunning aan te vragen als dierentuin, maar dan mogen de verschillende diersoorten niet bij elkaar in een wei. Dat is op de Apeldoornse kinderboerderij wel het geval. 

Het terrein van de kinderboerderij zou helemaal opnieuw ingericht moeten worden. Onhaalbaar, aldus beheerder Martijn Schmand. Malkenschoten heeft naast de gebruikelijke boerderijdieren wallaby's, alpaca's, tientallen tropische vissen, parelhoenders, nandoes, schildpadden en tropische vogels. De boerderij is zo populair dat er zelfs een toegangsprijs moet worden betaald door de bezoekers.

Inger van der Laan van de Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen zegt: ''Niet elke kinderboerderij staat er bij stil dat een grasparkiet of een neontetra volgens de wet een wild dier is. Dan denk je eerder aan andere dieren. Daarom zeggen we: blijf onder de tien soorten - en als je er te veel hebt, vervang overleden dieren dan niet.''
Na de vakantieperiode gaat de kinderboerderij in Apeldoorn een keuze maken: welke dieren doen we van de hand en welke houden we?

Redactie Levende Have/Bron: Volkskrant

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour