Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Jacobskruidaardvlo ingezet tegen Jacobskruiskruid

Ingediend door jinke op 19 juli 2016 - 09:32

De Jacobskruidaardvlo - een keversoort - is met succes ingezet tegen het Jacobskruiskruid in een weiland in Noord-Brabant. Het Louis Bolk Instituut deed vijf jaar lang een proef met deze kever. Gebleken is dat het Jacobskruiskruid aanzienlijk was teruggedrongen.

De kever komt van nature voor in duingebieden. Eerder onderzoek in de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland had al uitgewezen dat de Jacobskruiskruidvlo in staat is het Jacobskruiskruid te bestrijden. De larven van de kever eten de stengels en wortels van de plant op.

Het kruid is in de wei niet echt schadelijk voor grazend vee, omdat de dieren er dan niet van eten. Maar eenmaal terecht gekomen in hooi wordt het niet meer herkend en opgegeten. Het zijn vooral grote grazers die gevoelig zijn voor de giftige pyrrolizidine alkaloïden waar Jacobskruiskruid vol mee zit. Eten paarden en koeien langdurig Jacobskruiskruid, dan kunnen er op den duur dusdanige beschadigingen aan de lever ontstaan dat zij komen te overlijden.

Volgens het Louis Bolk Instituut is er meer onderzoek nodig naar de omstandigheden waaronder de kever zich het beste kan voortplanten en kan overwinteren. 

Het Louis Bolk Instituut heeft een brochure gemaakt: Biologie en beheersing van Jacobskruiskruid

Redactie Levende Have/Bron: Louis Bolk

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier