Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Inzet van kuddewaakhonden is een grote stap voor schapenhouders

Ingediend door jinke op 27 februari 2020 - 20:30

Kuddewaakhonden zijn samen met het gebruik van elektrische rasters de meest effectieve bescherming van schapen tegen wolven. Maar de aanschaf van deze honden is wel een hele stap. Die conclusie trekt BIJ12 na een studie naar de mogelijke inzet van kuddewaakhonden.

Ondersteuning en stimulering van provincies om herders en schapenhouders zover te krijgen om kuddebewakingshonden aan te schaffen, is zeer wenselijk en waarschijnlijk noodzakelijk om ze over de brug te krijgen, aldus BIJ12 in het rapport Pilot kuddewaakhonden in de Nederlandse schapenhouderij. 

''Door de toename van wolvenpopulaties in Duitsland en Frankrijk en de recentelijke vestiging in Nederland zullen de komende jaren veelvuldiger wolven in Nederland opduiken en zal ook het aantal gevestigde wolven toenemen. Dit vraagt om een verhoogde inspanning van schapenhouders en andere veehouders om hun dieren te beschermen met de inzet van preventieve maatregelen'', stelt BIJ12, de organisatie die de schade door wolven afhandelt.

iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Kuddewaakhonden zijn niet in alle situaties geschikt. De schapenhouder moet voor de inzet van deze honden veel tijd vrijmaken, de honden brengen de nodige kosten met zich mee en er is voorlichting nodig aan recreanten en passanten. Er is onder schapenhouders en schaapherders wel belangstelling voor kuddebewakingshonden, maar de aanschaf is een grote stap en de meesten zijn nog niet zo ver. Volgens BIJ12 is er behoefte aan demonstratieprojecten bij schapenhouders die een voortrekkersrol willen vervullen.

Redactie Levende Have/Foto Wikimedia Commons

Dossier

Comments

Ingediend door Anoniem op 11 maart 2020 - 21:52

Eerder heb ik al eens opnames gezien van ezels die werden gebruikt bij het beschermen van een kudde.

Een boer uit de omgeving van Muenchen probeerde het uit en levert nu zelfs ezels voor dit doel.

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier